Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Акве Kалиде разкрива хилядолетните си тайни

Акве Kалиде разкрива хилядолетните си тайни

Многобройни монети, използвани в търговията, фрагмент от древен надпис на мраморна плоча, антична мраморна статуетка, част от крепостна стена. Това са малка част от изключително богатите и разнообразни находки, открити само в рамките на седмица. В момента на територията на новоизграждащия се комплекс „Акве калиде“ протичат засилени работни дейности.

Многобройни монети, използвани втърговията, фрагмент от древен надпис на мраморна плоча, антична мраморна статуетка,част от крепостна стена. Това са малкачаст от изключително богатите и разнообразни находки, открити само в рамките наседмица. В момента на територията на новоизграждащия се комплекс „Акве калиде“протичат засилени работни дейности.

В пространството на паркинга на комплекса,пред чешмата, се извършват спасителни археологически разкопки във връзка спроекта за подмяна на канализацията на кварталите Банево и Ветрен.Археологическите дейности са на дълбочина до 3 метра. Вече са намерени около 80находки от различни периоди, като 45 от тях са монети. Част от тях са корубести(скифати) от края на ХІІ в. – началото на ХІІІ в.,на императорските фамилии Комнини и Ангели. Археолозите откриватна дълбочина от 2 метра още византийскимонети, датирани от VIIвек, преди създаването на българската държава.

Може би най-ценната находка,поне в историческо отношение, е фрагмент от надпис на мраморна плоча от епохатана ранноимператорската епоха – І-ІІ век след Христа. Подобни мраморни надписиса намерени преди време в същия район, на Манастир тепе. Археолозите сапопаднали и на мраморна статуетка от II-III век сл. Хр. Останки от укрепленията накъсноантичния и средновековен град Терме (Термополис) са открити в площта точнопред действащата чешма.

След археологическите дейности са извадени и почистенимного части от керамични съдове от ХІІ-ХІІІ век, стъклени гривнички, турскилули, две сребърни турски монети. В източната част на паркинга археолозите саразкрили средновековно помещение. Намерени са още два оловни печата, единият оттях е датиран от края на XI век.Новият туристически комплекс „Аквекалиде“ предстои да посрещне първите си туристи още това лято. Той ще разкриесвоите хилядолетни тайни, като ни разкаже една история, започваща от времето наДревна Гърция и продължаваща до наши дни.

Римляни, византийци, рицари иимператори, всички те са идвали на това място,привлечени от лечебната сила на минералната вода, в чиито свойства може да сеувери всеки един от нас и днес. Наред с археологически находки от различнипериоди, на мястото е възстановена до първоначалния си видбанята на Сюлейман Великолепни, която ще изпълнява ролята на действащ музей. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега