Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Американски учени: Имунната система на плода може да е причина за преждевременно раждане

Американски учени: Имунната система на плода може да е причина за преждевременно раждане

Според авторите на изследването, реакцията вероятно се активира при някакъв възпалителен процес в тялото на майката.

Случайно активиране на имунната система на плода може да се превърне в причина за преждевременно раждане. Това смятат американски учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, пише "Medical Xpress". Вродените защитни сили на организма му започват да "отхвърлят" тялото на майката, предизвиквайки контракции.

"До този момент се смяташе, че плодът има недоразвита имунна система. Като резултат, хората не са обмисляли възможността, че тя може да играе някаква роля в усложненията на бременността", коментира авторът на изследването д-р Типи Макензи. Екипът на изследователя обаче разбива този мит, като предполага, че именно имунитета на бебето може да стои в центъра на голяма част от преждевременните раждания.

Според авторите на изследването, реакцията вероятно се активира при някакъв възпалителен процес в тялото на майката. Имунната система на бебето се "събужда" по погрешка и автоматично приема клетките на жената като чужда намеса. Резултатът е ясен - младият организъм "отвръща на удара" като предизвиква контракции.

Изследването е публикувано на 25-и април в журнала "Science Translational Medicine". Експериментът е включвал изследване на пъпната връв на 89 жени, прекарали нормална и здравословна бременност, и 70, родили преждевременно. Не били открити никакви следи от имунна реакция от страна на тялото на майката. Констатирани били обаче доказателства за имунна реакция от страна на плода.

Преждевременното раждане е едно от най-честите усложнения. В световен мащаб около 15 млн. бебета се раждат преди термина всяка година. Това е и една от водещите причини за детската смъртност до 5-годишна възраст.

Към момента медицината се бори с преждевременното раждане като контролира контракциите. Според д-р Макензи обаче откритието за имунната система на бебето и нейният ефект могат да допринесат за справяне с проблема, тъй като специалистите могат да се фокусират върху причинителя, вместо да контролират симптома.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега