Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ангелкова: Имаме възможности за развитие на СПА туризма, но не ги използваме

Ангелкова: Имаме възможности за развитие на СПА туризма, но не ги използваме

Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане.

Впроцес на сертифициране са 34 специализирани центрове, предлагащи СПА ибалнеопроцедури по новата наредба, регламентираща тяхната дейност. Това съобщиминистърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна среща сминистъра на околната среда и водите Ивелина Василева и туристическия бранш запредставяне на Националната програма за подпомагане на общините за ефективноуправление на находищата на минерални води на тяхна територия.  

"Основенприоритет в нашата работа е въвеждането на правила и ред за функциониране наСПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност заудължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи", каза НиколинаАнгелкова.

Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и редаза сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПАцентър", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център къмЗакона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него севъвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарятспециализираните центрове.

"Започна процесът по сертифициране на балнео- иСПА центровете на територията на страната по новите правила, като вече смеполучили 111 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат презпроцедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, носамо обектите, които са проверени на място, ще могат да носят абревиатурата СПАи ще бъдат вписани в Националния туристически регистър. 

"Българияима уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още неизползваме максимално този ресурс в туристическия сектор", посочи министърът натуризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив натуристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане.

"Имаме 1600минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатичнии 40 балнеоложки центъра", допълни министър Ангелкова и акцентира, че заразвитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартиранетона националната програма. "Това е реална стъпка за удължаване на сезона, коятоможе да даде реални резултати в много кратки срокове“, подчерта НиколинаАнгелкова.  

МинистърВасилева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема сбюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии напарникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителенекофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. приема проектните предложенияна местните власти и ще направи предварителен преглед.

Програмата е с характерна финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще сеосигуряват безвъзмездно до 50% процента от проектите на общините, като заостаналата половина от стойността им местните власти трябва да използват собственисредства или кредитен ресурс. Схемата е разработена след анализ сред 111общини, които са информирали за състоянието на инфраструктурните си съоръженияи нуждите от тяхното подобряване. 

"Резултатитепоказват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас,които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени вЗакона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно наобщините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, коитостопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост.Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, катопотенциалът е 3800 литра в секунда", допълни министър Василева и същоприветства идеята да се обединят усилията на държавните институции, местнатавласт и бизнеса за преодоляването на тази диспропорция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега