Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Армията се включва във възстановяването след потопа в района на Царево

Армията се включва във възстановяването след потопа в района на Царево

"В момента предстоят огледите. Очакваме експертите да кажат своите становища, за да можем да кандидатстваме за помощ от държавата. Материалните щети са огромни. Водата е разрушила почти всичко, до което се е докоснала", коментира Лапчев и допълни, че стените на двата язовира над село Лозенец са силно компрометирани.

Kъм момента дейностите в община Царево са преминали във втори етап - възстановяване на инфраструктурата и разчистването на най-критичните райони. Това коментира пред медии днес кметът на града инж. Георги Лапчев. По думите му експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста, сред които и този по пътя между Царево и Малко Търново. Предстои съоръжението да бъде обследвано. 

"Ще изготвим и документацията за междуведомствените комисии, защото без държавата и без нейната помощ, няма как да се възстановим. Със сигурност щетите ще са за десетки милиони, но не можем кажем нищо с точност към момента", призна градоначалникът. Той се надява помощта да дойде навреме. "Днес ще докладвам лично на премиера Николай Денков. Трябва добре да бъде подготвен доклада и затова ще направим анализ", каза още кметът на Царево. 

"Армията е тук от снощи. Ще разчитаме на военните инженери, които да ни помогнат с възстановяването на мостовите съоръжения на територията на общината. Плануваме да изградим временно съоръжение, което да осигури пешеходен достъп до кв. "Василико". В момента предстоят огледите. Очакваме експертите да кажат своите становища, за да можем да кандидатстваме за помощ от държавата. Материалните щети са огромни. Водата е разрушила почти всичко, до което се е докоснала", коментира Лапчев и допълни, че стените на двата язовира над село Лозенец са силно компрометирани. 

"Благодарение на това, че са били празни, село Лозенец и "Оазис" са спасени", каза още той. По думите му продължава източването на водата от язовирите. "Кризисният щаб е решил тя да бъде източена докрай, защото язовирните стени са обрушени и трябва да започне тяхното реновиране", посочи кметът. Токът е пуснат към всички населени места, каза още Лапчев. 

Той увери, че навсякъде има вода, но и днес важи забраната за пиенето ѝ. Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи още кметът на Царево. Няма откъснати села, има достъпност до всяко от тях, каза още Лапчев. Има открита сметка за дарения към Община Царево, която е публикувана на сайта на институцията.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега