Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Археологията е категорична: Бургас е бил важен за Рим и Византия

Археологията е категорична: Бургас е бил важен за Рим и Византия

Бургас е бил важен за Рим и Византия. Това твърдение е категорично подкрепено от последните археологически находки при крепостта Порос на полуостров Форос, квартал Крайморие. Там е частично разкрита могъща фортификационната система с локализирана крепостна стена с дължина 280 м. и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали.

Бургас е бил важен за Рим иВизантия. Това твърдение е категорично подкрепено от последните археологическинаходки при крепостта Порос на полуостров Форос, квартал Крайморие. Там е частично разкритамогъща фортификационната система с локализирана крепостна стена с дължина 280м. и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали. Две откулите са с размери 10 на 10 метра, другите две – с размери 8.4 на 6.6 метра.Инвестицията в такова сложно съоръжение, просъществувало във времената на двеимперии, доказва важността на Бургас. Самите кули на крепостта вероятно са далии името на града.

По време на пресконференцияднес бяха представени интересни находки от обекта, който е с внушителнитеразмери от 60 декара и предстои много работа по разкриването и подходящотоекспониране на неговата архитектурна част. В нея участваха Милен Николов – директор на Регионален историческимузей – Бургас, и зам.-кметът Йорданка Ананиева.“Вълнуващо е да узнаваш новинеща за миналото на своя град. Откритите предмети ще влязат в музеите, ноархитектурата трябва да покажем така, че да накараме туристите да отидат при нея, да си направят снимка за спомен. На помощ от ОбщинаБургас може да разчитате винаги”, заяви зам.-кметът Ананиева.

Милен Николов благодари заактивната подкрепа при проучванията на Община Бургас, която и тази година еприготвила 65 000 лева за археология ,както и на фирма “Форос Дивелъпмънт”. По време на пресконференциятабяха представени данни за 4 сгради, разположени до самия морски бряг. Едната елуксозна римска вила от ІІІ в., неаполски тип, която е с хипокауст и с облицовка на стените от 3вида мраморни профили. Локализирани са и 3 сгради от VІ в. с много големиразмери, при които проучването не е завършило.

Те най-вероятно са пристанищнисъоръжения и складове, за което достатъчно убедително говори фактът, че входътна едната е откъм морето. Там е открито каменно колело, по което са се огъвалиобръчите на волските коли, за да придобият нужната форма. Наблизо има и огромноколичество питуси – големи глинени съдове, в които са се съхранявали всякаквипродукти при превозване по море. Човек лесно може да си представи как там саакостирали кораби, а след разтоварване стоката е тръгвала с волски коли към вътрешността.

Доказателство за активнияживот в този район са и откритите през 2013 г. близо 200 бронзови, сребърни излатни монети, части от римска ризница, бронзов пръст от римска статуя, находкиот стъкло, цели съдове от керамика, бронзови апликации и т.н.  Керамиката е изключителноразнообразна, обектът е буквално зарит с отломки от римска, преславска ищампована керамика от Северна Африка.Стъкларията е представена отпрозоречни отломки, сервизи и кандила.Най-ценната находка отразкопките през 2013 г. е оловен печат, вероятно патриаршески, от началото наVІІ в.

Той е прекрасно запазен, с лицево изображение на Св. Богородица сМладенеца с кръстове, а на обратната страна – кръст с криптограм. Това е едноот най-ранните изображения на Св. Богородица с Младенеца за българските земи.Подобен печат се открива за пръв път в България, което го прави единствен порода си до този момент. В света са известни само още 3 подобни печата.Работата по крепостта Пороспродължава и тази година, като очакванията са за още по-интересни находки.Обектът се намира само на 3 километра по права линия от центъра на Бургас,което го прави изключително ценен като туристическа атракция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега