Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАБХ стартира извънредни проверки в детските градини и училищата

БАБХ стартира извънредни проверки в детските градини и училищата

Проверките са във връзка с новата Наредба, според която храните, предлагани на децата, трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт.

Българска агенция по безопасност на храните стартира извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети за спазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение.

Според нея, храните, предлагани на децата, трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт (БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно "България", Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт Рафинирано слънчогледово масло). 

Инспекторите ще следят и за спазване на изискването, храните предлагани на децата да са без вложени добавки в храните - оцветители, консерванти, овкусители и подсладители, информират от БАБХ. Да не се предлагат храни, съдържащи хидрогенирани или частично хидрогенирани растителни мазнини или други, освен краве масло, слънчогледово олио и зехтин, както и да не се продават пържени ядки и екструдирани храни, царевични пръчици.

Плодовите напитки трябва да са само сокове от плодове с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20% вложени захари. 

Припомняме, че в началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните извърши близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети.

В резултат на инспекциите и установените нарушения са съставени 19 Акта и възбранени 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега