Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАС потвърди присъдата срещу митничарката, опитала да подкупи шефа на КЗП - Бургас

БАС потвърди присъдата срещу митничарката, опитала да подкупи шефа на КЗП - Бургас

Подсъдимата се опитала да отърве майка си от акт за нарушение, изготвен от директора на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди осъдителната присъда на софийската митничарка, опитала да подкупи директора на КЗП - Бургас. Марица Г. бе осъдена на една година затвор условно и 1 000 лева глоба.

Припомняме Ви, че подсъдимата се опитала да отърве майка си от акт за нарушение, изготвен от иректора на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите. За целта предложила 500 лева на длъжностното лице. Случаят е от месец юли 2015 година. Дни по-рано от КЗП констатирали, че заведение за хранене и развлечения в град Китен няма удостоверение за категоризация и не са предприети никакви действия за придобиване на такова. Инспекторите на Комисията съставили констативен протокол и поръчали на началника на обекта да се яви в РД на КЗП.

Тя обаче отишла с дъщеря си - митническият инспектор Марица Г., която се държала арогантно с инспектора от Комисията и през цялото време питала “няма ли някакъв начин да не бъде съставен акт на фирмата”. Подсъдимата обяснила, че самата тя е държавен служител и “знае как стават нещата”. След като актът все пак бил съставен, митничарката поискала среща с директора на КЗП.

Ръководителят на регионалната дирекция не само не се “трогнала” от протестите на двете жени, а и изготвила предложение за затваряне на нелегалния обект. Марица Г. отишла в кабинета му и започнала да обяснява, че заведението било без категоризация заради концесионера на плажа. Това също не помогнало, след което подсъдимата преминала към опити да уговори “компромис”.

След като директорът на КЗП за региона помолил обвиняемата да напусне кабинета, тя оставила кутия цигари на бюрото му и излязла на бегом. Оказало се, че в кутията има навити банкноти - 25 на брой, с номинал от 20 лева. Екипът на Комисията незабавно информирал “Икономическа полиция”, за да подаде сигнал по случая.

Съдебният състав на БАС е преценил, че всички факти по делото сочат последователни и целенасочени действия от страна на подсъдимата. Марица Г. е действала с пряк умисъл и пряко е целяла исканите от нея общественоопасни последици. Според въззивната инстанция, независимо от сравнително ниската стойност  на предложения подкуп, деянието разкрива висока степен на обществена опасност, защото е пряко насочено към осуетяване на изпълнение на служебни задължения на длъжностно лице при и по повод службата му.

Бургаският апелативен съд е намерил наложеното наказание за законосъобразно и справедливо, съобразено с характера и механизма на осъществения опит за подкуп и занижената лична обществена опасност на подсъдимата, като е отчетена и високата чувствителност на обществото към подобен род прояви. Решението подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от съобщаването на страните пред ВКС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега