Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ББА с предложение неваксинираните да плащат част от лечението си за COVID

ББА с предложение неваксинираните да плащат част от лечението си за COVID

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират.

Неваксинираните пациенти с Covid-19 в болница дазаплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болничнаасоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия бройневаксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварватздравната система в страната. 

„При положение, че пациентите имат свободен ибезплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, ченад 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време дададем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни високацена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощениена медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“,обясняват от ББА. На фона на растящите разходи в целия сектор инедофинансираните пътеки за лечение на Covid-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделятпоне част от своята отговорност към обществото. 

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнениена Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като седаде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението наневаксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако не разполагат смедицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант еМинистерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане налечението на неваксинирани пациенти. 

 Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилитепациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единнияинформационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни еваксинирано към 12 октомври. 

През август и септември Българска болнична асоциацияпроведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Български лекарскисъюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частнитеболници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата вздравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи иКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).Кампанията си постави за цел чрез доказанипрофесионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важносттана ваксините в стремежа на всички заинтересовани страни да се омекоти ударът отновата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора, заявяват още от ББА. 

Информационната ваксинационна кампания на ББА всоциалната мрежа Facebook за периода август – септември генерира 155 549импресии и достигна до близо 81 хил. души, като 43% от реакциите на постоветебяха харесвания.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Хидко
    14 окт 2021 20:13

    НЕОСИГУРЕНИТЕ, те трябва да плащат за всичко!

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега