Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българките работят повече от мъжете си

Българките работят повече от мъжете си

Българските жени, освен най-красивите, както твърдят народните легенди, явно са и най-работливите. Според изследване, поръчано от Главна инспекция по труда, жените у нас полагат повече извънреден труд от мъжете. Работната седмица на дамите обикновено продължава 5 дни, но за сметка на това, българките работят по 50 и повече часа седмично. Кавалерите пък често работят по 6-7 дни в седмицата, в които са разпределени работните часове.

Българските жени,освен най-красивите, както твърдят народните легенди, явно са инай-работливите. Според изследване, поръчано от Главна инспекция по труда, женитеу нас полагат повече извънреден труд от мъжете. Работната седмица на дамитеобикновено продължава 5 дни, но за сметка на това, българките работят по 50 иповече часа седмично. Кавалерите пък често работят по 6-7 дни в седмицата, вкоито са разпределени работните часове.

Общата статистикапоказва, че минимум една трета от българите работят извънредно, посочва в-к „24часа“. Стандартната работна седмица  нассе състои от 40 ч., разпределени в 5 работни дни. Реалността, обаче, е друга.Данните сочат, че около 44% от нашенци работят в събота, а 23% - в неделя.16,4% от българите пък имали поне 5 дни в месеца, в които се трудят по 10 часа.

Едва 1/3 отполагащите извънреден труд обаче са хора с високи доходи. Около 31% от тяхполучават възнаграждения за извънреден труд, а едва 16,4% печелят допълнителнозаради работата си през уикенда.

Споредразширените данни от изследването, извънредният труд в събота и неделя може дабъде дори опасен. Обяснението е много просто – трудът извън стандартнатаседмица нарушава естествения за хората режим и създава предпоставки за намаленатрудоспособност. Оттук и грешките и инцидентите.

Шокиращо, но най-голямдял на трудовите злополуки е установен в секторите на администрацията ифинансите.

“Причината е, че това са сектори с висока регулация, коитоса на светло и всеки инцидент се докладва. Докато при мините и селскотостопанство делът на сивата икономика и съответно на скритите инциденти е многоголям”, пояснява ръководителятна екипа, направил изследването - ИванНейков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега