Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църковен храм отвори врати в село Кръстина

Църковен храм отвори врати в село Кръстина

Църковен храм отвори врати в село Кръстина, община Камено. Той се издига на мястото на стария, съборен още преди 10 години, и носи името „Св. Св. Кирил и Методий”. Новата църква е изградена предимно с дарения на местни хора, като инициативата тръгва от кмета на селото Добринка Тодорова.

Църковен храм отвори врати в село Кръстина, община Камено.Той се издига на мястото на стария, съборен още преди 10години, и носи името „Св. Св. Кирил и Методий”.Новата църква е изградена предимно с дарения на местни хора,като инициативата тръгва от кмета на селото Добринка Тодорова.

Именно по нейно нареждане през 2004 г. старата църква езатворена, тъй като е в много лошо състояние и създава риск за хората. „Храмъте строен през 1927 г., но с течение на времето започна да се руши. Правени сачастични ремонти, но тъй като е близко до училището и децата често влизахавътре, ме беше страх някой да не пострада. Затова реших църквата да бъдезатворена.”, разказа Тодорова.

Тя изпраща писмо до Комисията по бедствия и аварии, за да се направи оглед напостройката. Взето е решение храмът да бъде съборен и издигнат наново. За целтадържавата отпуска 50 000 лв. Наета е строителна фирма, която обаче несвършва работата до край и новостроящият се храм остава „замразен” близо 10 г.

Идеята селото да си има църква обаче не умира. ДобринкаТодорова, заедно със касиера на кметството – Конда Митев, започват да набиратсредства. Самите те и близките им се включват периодично с парични суми, акогато имат възможност и сами помагат при строежа. 

Изпратено е писмо и до Сливенския митрополит Йоаникий, койтосъдейства  на три пъти да бъдат отпуснатисуми от по 5 000, 2 000 и 2 500 лв.Самата кметица и съпругът й плащат за един от стенописите –този на Архангел Михаил. Нейните синове поръчат друга част от иконите. Хора отселото се включват с различни суми, за да може храмът да бъде завършен,оборудван и изографисан.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега