Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българският държавен дълг продължава да е нискорисков

Българският държавен дълг продължава да е нискорисков

След постигането на най-ниската до момента доходност по 10-годишни бенчмаркови ДЦК на проведения на 8 август аукцион, днес Министерството на финансите успешно преотвори емисията седемгодишни ДЦК, съобщават от пресцентъра на министерството

След постигането на най-ниската до момента доходност по 10-годишни бенчмаркови ДЦК на проведения на 8 август аукцион, днес Министерството на финансите успешно преотвори емисията седемгодишни ДЦК, съобщават от пресцентъра на министерството.

Постигната на аукциона среднопретеглена доходност е 4,53%, като това е най-ниската стойност на проведените до момента аукциони за продажба на ДЦК от тази емисия след пускането й в обращение на 17 февруари 2010 година, при доходност 5,33% и регистрирания пик в доходността от 6,09% на аукциона на 3 май 2010 година. 

Пласираният номинал от емисията е в размер на 40 млн. лв., с което общият й обем в обращение достигна 170 млн. лева. Постигнатата доходност по емисията е  по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария и Турция.

Аукционът се проведе при значителен интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо два пъти предложения за продажба обем ДЦК с коефициент на покритие 1,86. Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 294 б.т., като също отбелязва намаление спрямо предходните преотваряния на емисията.

Предвид продължаващата несигурност на европейските финансови пазари и проблемите, свързани с държавния дълг и кредитния рейтинг на САЩ, цената за финансиране на българското правителство на вътрешния пазар остава стабилна във всички матуритетни сегменти, като дори отбелязва намаление в сравнение с предходната година.

В резултат на провежданата политика на стриктна фискална дисциплина, дефицитът по консолидираната фискална програма за периода януари-юни 2011 г. намалява на 0,9% от БВП в сравнение с 2,2% дефицит за първото полугодие на 2010 година. За същият период текущата сметка е положителна и възлиза на 541,8 млн. евро (1,4% от БВП) при дефицит от 862,5 млн. евро (2,4% от БВП) за януари-юни 2010 г., като основен фактор за подобреното салдо е по-ниският с 865,9 млн. евро търговски дефицит.

Министерството на финансите оценява доверието на инвестиционна общност към провежданата от правителството политика в областта на публичните финанси и продължава да търси възможности за подходящи инвестиционни алтернативи за възможно най-голям кръг от участници на пазара на ДЦК като същевременно запази политиката си по поддържане на стриктна фискална дисциплина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега