Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Българският президент бе удостоен с приза "Личност на годината 2015" на Украйна

Българският президент бе удостоен с приза "Личност на годината 2015" на Украйна

Българският президент Росен Плевнелиев бе удостоен с приза "Личност на годината - 2015" на Украйна. Държавният ни глава получи престижното отличие за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност.

Българският президент Росен Плевнелиев бе удостоен с приза "Личност на годината - 2015" на Украйна. Държавният ни глава получи престижното отличие за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност.

"България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа - мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти", това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Киев.

„Тази награда е признание за последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна. Тя е ясен израз на искреното приятелство между нашите страни и народи“, подчерта в изказването си президентът. Плевнелиев добави, че това най-високо отличие е и знак на признание към над 250 хиляди етнически българи в Украйна, които формират най-голямата историческа българска общност в чужбина, която е мост на приятелство и сътрудничество между двете държави. 

Държавният глава припомни културните и исторически връзки между българи и украинци през вековете. През Х век на територията на днешна Украйна са разпространени църковни и богослужебни книги от България, а през 1918 г. страната ни е първата, която признава независимостта на Украйна. Украинците дават своя принос за свободата на България в „Битката на народите“ при Варна през 1444 г., както и през Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. 

Наградата „Личност на годината“ на Украйна се присъжда от Висш академичен съвет на лидери с призната от европейската и международната общност професионална и обществена дейност, както и за принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот. Нейни носители са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега