Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БНБ показа как ще изглеждат българските евромонети /Снимки/

БНБ показа как ще изглеждат българските евромонети /Снимки/

По правилата на Обединена Европа, всички евромонети имат обща страна и национална страна. На общата страна са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството му.

Всичките държави-членки на ЕС са одобрили дизайна на българските евромонети, съобщиха от централната банка. Така БНБ завършва поредна стъпка, която институцията изпълнява при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната. Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

Снимка: БНБ

Сега предстои да бъдат изработени новите евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД. След това ще се пристъпи към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

По правилата на Обединена Европа, всички евромонети имат обща страна и национална страна. На общата страна са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството му. Всяка национална страна, също по регламент, има задължителни и незадължителни реквизити. 

Снимка: БНБ

Задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са: изобразяване на кръг от 12 звезди, както тези върху знамето на Европейския съюз, изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ" като обозначение на емитиращата държава, за българските евромонети от 2 евро – надпис, като на едната половина е изписано „БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са: изписване на кирилица на думата „евро" на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка" на монетата от 1 евроцент и „стотинки" на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента и изписване на годината на въвеждане на еврото в България „2025".
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Гост
    13 фев 2024 20:51

    По важно е ,как ние ще изглеждаме след въвеждането им.Надявам се повечето с времето да не изглеждаме ,като излезли от концлагер.

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега