Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Брегови център за управление на корабоплаването заработи в Бургас

Брегови център за управление на корабоплаването заработи в Бургас

Движението и състоянието на корабите, плаващи в териториалните води на България вече ще се следят изцяло по електронен път. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на бреговия център за управление на трафика в град Бургас.

Движениетои състоянието на корабите, плаващи в териториалните води на България вече ще сеследят изцяло по електронен път. Това каза министърът на транспорта,информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриванетона бреговия център за управление на трафика в град Бургас.  

Гост нацеремонията бе министър-председателят Бойко Борисов. По време на събитието предпремиера беше направена демонстрация на функционалните възможности на систематаза управление на корабния трафик. Беше показан и Националният център заелектронен документооборот в морския транспорт (едно гише). Министър-председателятБойко Борисов заяви, че бреговият център ще помага в борбата с контрабандата. Нямакак повече да се укрие кораб извършващ контрабанда на гориво, добави той. Центърътсе изгражда в рамките на проект „Информационна система за управление на трафикана плавателни съдове“ (VTMIS), финансиран по Оперативна програма „Транспорт“2007-2013 г. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането надвата брегови центъра в Бургас и Варна струва около 4 млн. лв. 

„Среализирането на проекта България става една от първите държави членки, коитоизпълняват изискванията на Европейския съюз за безопасност, търсене и спасяване“,заяви министър Московски. В тази област страната ни вече изпреварва и редицаевропейски държави, които все още не са изградили подобна информационна система. 

Сизграждането на единна система за наблюдение ще се постигне по-добър контрол насъстоянието и движението на корабите, с оглед избягване на аварии, сблъскване,засядане и замърсяване на околната среда. Тя ще улесни комуникацията междуразличните служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация ида реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове, каза ИвайлоМосковски. Бреговиятцентър в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа вденонощието. Той е проектиран и изпълнен така, че да бъдат взаимнозаменяеми ипри необходимост всеки от тях да може да поеме функциите на другия. В рамките на проекта се създава още Националенцентър за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още „едногише“. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информацияот един източник.

Данните, които събират пристанищните власти, ИА „Морска администрация“,„Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и санитарните служби, вече ще се въвеждатпо електронен път. По този начин заинтересованите институции и бизнеса, щемогат да използват наличната информация. Това ще улесни компаниите, припланиране на посещенията на корабите в пристанищата и товаро-разтоварнитедейности в тях. Насъбитието присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройствотоЛиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметътна Бургас Димитър Николов, генералният директор на ДП “Пристанищнаинфраструктура“ Ангел Забуртов, изпълнителният директор на пристанище БургасЕАД Диян Димов, както и представители на централната и местната власт. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега