Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Броят на телефонните измами расте, но се увеличават и разкритите случаи

Броят на телефонните измами расте, но се увеличават и разкритите случаи

За първите шест месеца от годината са регистрирани 408 такива престъпления, при 380 за същия период на 2016-а.

Броят на телефонните измами расте, в сравнение с миналата година, но заедно с това се увеличават и разкритите случаи. Това коментира Стефан Попов от сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" в ефира на БНТ. За първите шест месеца от годината са регистрирани 408 такива престъпления, при 380 за същия период на 2016-а. Разкритите случаи обаче са 61, при 27 миналата година.

Едно от обясненията за ръста на измамите е и фактът, че потърпевшите все по-често търсят съдействие от полицията, коментира Попов. По думите му, само преди 5 години подобни престъпления са били в т.нар. "латентна сфера". "Хората не ги заявяваха, най-вече от страх и срам", допълни служителят на реда. 

От друга страна обаче, в момента престъпните групи прозвъняват десетки, понякога и стотици номера ежедневно. След това за известно време може да не направят нито едно обаждане. Това затруднява разследването. За разлика от минали години, когато измамниците искаха пари предимно за "лечение", "операции" и "подкуп за освобождаване на задържан близък", в момента основният сценарий в момента е този, при който телефонни измамници се представят за полицаи, с цел предотвратяване на "престъпление".

Областите Велико Търново, Плевен и Русе са първенци по брой на групите, занимаващи се с телефонни измами. Основният проблем е, че провинилите се получават ниски наказания. Дори има случай, в който телефонен рецидивист е извършвал измама от затвора.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега