Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Брюксел може да затрие сортове като доматите "Биволско сърце"

Брюксел може да затрие сортове като доматите "Биволско сърце"

Нов европейски регламент за зеленчукопроизводството заплашва да доведе до изчезване някои традиционни местни сортове зеленчуци, като например доматите „Биволско сърце“. За момента, новият регламент е все още на проектно ниво, но ако бъде приет, несертифицираните местни сортове ще бъдат забранени на територията на ЕС, което може да доведе до изчезването им.

Нов европейски регламент за зеленчукопроизводствотозаплашва да доведе до изчезване някои традиционни местни сортове зеленчуци,като например доматите „Биволско сърце“. За момента, новият регламент е все ощена проектно ниво, но ако бъде приет, несертифицираните местни сортове ще бъдатзабранени на територията на ЕС, което може да доведе до изчезването им.

Малките, частни производители на територията на Българиярядко имат възможността да търгуват с хибридни чужди семена. Обикновено нашенцисами си произвеждат семената от всяка реколта. По думите на самитепроизводители, това не означава ниско качество, а напротив – тъй като те самиселектират сортовете с течение на години работа, така че да се получинай-добрата продукция.

Дребните зеленчукопроизводители, които можм лесно да наречем дорибиопроизводители заради отглеждането на култури по начин, близък доестествения, се тревожат, че със забраняването на някои традиционни за ширинитени сортове, качеството на местното производство ще спадне.

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабинисортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани”, категоричен безеленчукопроизводителят Данаил Стефанов пред камерите на bTV.

От Института по растителни и генетични ресурси подкрепятдребните производители и призовават министерството на земеделието да се намесии да защити българските интереси.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега