Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата

БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За ДДС на лекарствата", обясни Нинова.

„Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки“. Това заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците;  4. За ДДС на лекарствата", обясни Нинова.

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица - гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му

2. За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

3  За болниците: премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. За ДДС на лекарствата: трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 %. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега