Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас и Стара Загора помогнаха на Хасково в справянето с голяма ВиК авария

Бургас и Стара Загора помогнаха на Хасково в справянето с голяма ВиК авария

Аварията остави без вода Хасково и по-малки населени места в областта

Три ВиК дружества обединиха усилия да се справят бързо с голямата авария в Хасково, която остави без вода областния град и близки населени места. Ръководствата и техническият потенциал на операторите в партньорство с Управителния съвет на „Български ВиК холдинг” ЕАД помогнаха да осигуряването на нужните резервни части и аварийни екипи, които да възстановят водоподаването в града до утре сутрин.Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, областният управител на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков – член на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, и управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров се събраха на мястото на аварията днес заедно с техническите аварийни екипи.

Аварията възникна на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция „Ябълково”, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането ѝ силното налягане на водата стана причина за тежкото компрометиране на инфраструктурата, която остави без вода Хасково и по-малки населени места в областта. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура. Управителят на ВиК Хасково се свърза с колегите си от Бургас и Стара Загора, които оказаха съдействие. Със съдействието на изпълнителния директор на ВиК Холдинга Илиян Илиев ръководството на водния оператор в морския град изпрати резервни части, а от Града на липите в Хасково пристигнаха допълнителни аварийни екипи от специалисти. И трите ВиК оператора са част от ВиК Холдинга, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По време на работната среща днес стана ясно, че заради високото налягане на водата и дългата експлоатация на тръбата е пропаднал бетонен опорен блок и водата е компрометирала гуменото уплътнение между големите чугунени тръби, които са с диаметър DN700. За възстановяването на връзката бяха нужни тръби със същата големина. Това е най-добрият материал за този вид съоръжения, но поради големината на тръбите малко ВиК оператори ги поддържат на склад. Такива бяха налични във ВиК-Бургас, от където бяха доставени в Хасково заедно с други необходими резервни части.

„Отстраняването на аварията е по-трудоемък процес заради налагащите се допълнителни изкопни работи”, обърна внимание зам.-министър Граматиков. Местните екипи, които работят по отстраняване на аварията, изразиха задоволството си, че чрез екипната работа на трите дружества от ВиК Холдинга и наличието на специфичната тръба, доставена от Бургас, водоподаването към гражданите на Хасково ще  бъде възстановено в най-кратки срокове. Ако наш ВиК оператор нямаше такава тръба на склад, щеше да се наложи тя да бъде поръчвана от Франция, а това щеше да удължи срока за възстановяване на водоснабдяването.Представителите на МРРБ, Областна администрация Хасково, ВиК Холдинга и ВиК-Хасково обсъдиха възможността за изготвяне на проект за подобряване на водоснабдяването на град Хасково от водоизточника при Помпена станция Ябълково и на отвеждащите тръби от помпената станция до водопровода.

Граматиков уточни, че целта е да се намалят разходите за електроенергия и да се осигури по-качествена услуга за гражданите на град Хасково.Управителят на ВиК Хасково съобщи, че разходът за последния месец на местния воден оператор за електроенергия възлиза на 1,1 млн. лв., като за сравнение за същия период на миналата година е бил 0,5 млн. лв.„Български ВиК холдинг“ ЕАД е отворен за нови проекти на ВиК-Хасково, които при спазване на всички условия ще бъдат разгледани за финансиране.

ВиК-Хасково предупреди, че в резултат на аварията и смесване на вода от различни резервоари има вероятност за завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. Затова от дружеството призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването ѝ. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратило писмо и до РЗИ. ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.Областният управител Минко Ангелов напомни, че преди 10 години е разработен проект за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е реализиран.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега