Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас се сдоби с четирима нови почетни граждани

Бургас се сдоби с четирима нови почетни граждани

Номинациите им бяха внесени от кмета Димитър Николов и приети почти единодушно от Общински съвет.

Бургас се сдоби с четирима нови почетни граждани. Номинациите им бяха внесени от кмета Димитър Николов и приети почти единодушно от Общински съвет. Навръх Никулден, званието "Почетен гражданин на Бургас" ще получат поетесата Жива Кюлджиева, писателят и журналист Георги Ингилизов, писателят и литературовед Борис Бухчев, както и художника Руси Куртлаков.

Жива Богданова Кюлджиева е родена през 1932 г. в Бургас. Тя произхожда от известен род със заслуги към България - корените й са свързани с рода на Ботев. По образование е рентгенов лаборант, но от малка пише стихове, а след това и текстове за песни. През годините натрупва сравнително бързо достатъчен обем творчество от поезия за песни, издадени в стихосбирка „Жива – стихове и песни“. През творческия си път е написала текстове за редица именити български изпълнители: Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Емил Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов, Мая Нешкова и много други. Кюлджиева е носителка на множество награди, има значителен принос към съвременната българска музика и нейното разпространение в Европа и света.

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. По образование е филолог. Кариерата му преминава през областния всекидневник "Черноморски фар", хумористичното списание за деца "Веселушко", а от 2011-а година насам Ингилизов е редактор в списанието за литература, изкуство и култура „Море“. Разкази и новели на Г. Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната, излъчвани са от БНР и са превеждани и отпечатвани и извън пределите на страната ни. Писателят е носител на много награди.

Борис Бухчев е роден в Карнобат на 16.10.1935 г. По образование също е филолог и педагог. Той има забележителна 40-годишна кариера като преподавател по литература в няколко бургаски училища, където със своето вдъхновение и отдаденост възпитава стотици бургаски ученици в любов към българския език. Борис Бухчев е активен член на Бургаската писателска общност. Той е емблематична личност с духовното си присъствие в културния живот на град Бургас. Твори в областта на лириката, сатирата, детската литература и литературната история. Превежда поезия от руски език. Публикува и под псевдонимите Борбух и Херцог де Бург.

Руси Куртлаков е роден на 18.06.1946 г. в с. Межда, Ямболско, но целият му живот преминава в Бургас. Неговата голяма любов е изобразителното изкуство. Куртлаков е собственик на Галерия "Бургас", член е на Съюза на българските художници и е сред най-изтъкнатите членове на „Дружество на художниците – Бургас“. От 1978 г. участва във всички изложби на Дружеството, а като автор има 10 самостоятелни изложби. Участва също така в десетки национални експозиции и на СБХ и в множество престижни международни прояви. С негова помощ са изградени някои от емблематичните обекти в Бургас - Кръста на Шилото, паметника на българския войник пред Военния клуб, параклиса в Морската градина, паметника на Апостол Карамитев пред Летния театър и други.

Удостояването със званието „Почетен гражданин на Община Бургас" се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествената сесия на Общинския съвет на 6-и декември - празника на Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега