Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Бургасбус" поиска увеличение в цената на билетчето

"Бургасбус" поиска увеличение в цената на билетчето

Предлага се актуализиране и на месечните абонаментни карти.

Ново увеличение на цената на билета за градския транспорт в Бургас поиска управителят на общинския превозвач Петко Драгнев. Той е внесъл докладна записка до общинския съвет с предложение за увеличение на цената на хартиените билетчета с 20 стотинки. Предлага се актуализиране и на месечните абонаментни карти.

"През последните няколко години условията, вкоито оперира дружеството, се промениха значително и оказаха същественоотражение върху дейността и финансовото състояние на фирмата. Въпреки всички мерки,които се предприеха за оптимизиране на  разходите, свързани с предоставяне натранспортната услуга, драстичното нарастване на цени на горива и електрическаенергия през последната година, приетото увеличени на минималната работназаплата, както и недостига на средстваот държавния бюджет за компепсиране на намалените приходи за предоставяне натранспортна услуга на определени групи граждани, предвидени в нормативниактове, както и изискванията за спазване на противоепидемичтни мерки, доведохадо значително увеличение на разходите по предоставяне на услугата", посочва инж. Драгнев в докладната си.

Според него, "успоредно с това,пътникопотокът е значително намален, тъй като въведените от правителствотомерки за преодоляване на здравната криза във връзка с пандемията от  COVID-19 се отразяват съществено върху потреблението натранспортните услуги и следователно върху приходите от дейността на дружеството- голяма част от служителите са в режим на дистанционна работа, а учениците - вонлайн обучение. Наблюденията на пътникопотока показват значителен спад впревозените пътници – средно месечно намалението е между 25 и 37 на сто всравнение с годината преди COVID-пандемията. Това води до снижение на приходите от директни продажби натранспортни документи със същия темп. Важен фактор, също така, е наличието илиотсъствието на съпътстващи мерки за компенсиране загубите от въведенитерестриктивни мерки". 

 В докласната се посочва още, че по отношение на основнитеенергоносители,  които ползваттранспортните средства на „Бургасбус“ – електроенергия, дизел и метан, къммомента, най-високо завишение се наблюдава при разходите за  природния газ, които са повишени повече трипъти - от 475 лева на 1000 м3 в началото на 2021 година, на почти 1 600лева на 1000 м3 за същия период на 2022г.  Увеличението в цените на дизеловото гориво е снад 30 на сто спрямо началото на 2021 година.Аналогична според управителя на "Бургасбус" еситуацията с приетото завишение на задължителния праг на минималната работназаплата. Този разход, заедно със стойността на горивата и ел енергията участвапряко във формиране себестойността на превоза и не се компенсира от външниприходи, което налага да се  прецизиратарифната политика. 

 Ето и конкретните предложения: 

 1. Градски линии на общинската транспортна схема: 
 1.1. .Базова цена на билета - 1,50 лв.; 
 1.2. Цена на билета в електронна карта- 1,50 лв., в пакет 30 пътувания – 1,45 лв., в пакет 50 пътувания – 1,40 лв.; 
 1.3. Цена на билет за еднократно пътуване, закупен на борда напревозното средство -1,70 лв; 
 1.4. Цена на билет, закупен от водача във времевия интервал от 0:00 ч.до 04:30 ч. - 2,50 лв.; 
 1.5. Едно пътуване с времеви билет - отчитат се 45 мин. от валидиранена превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозендокумент в друго (или последното в пътуването) превозно средство; 
 1.6.  Лимити за правоимащи граждани,определени с решение на Общинския съвет - 80   броя времеви пътувания за 1 месец ; 
 1.7. Лимити за правоимащи ученици и студенти редовнообучение, определени с решение на Общинскиясъвет — 90 броя времеви пътувания за 1 месец ; 
 1.8. Ценана билет за нередовен пътник - 20,00 лв 

 2.    Междуселищни линии 
 2.1. Цена на билет за еднократно пътуване понаправления: По тарифна ставка от 0,15 лв./км. до 0,175лв/км. 
 2.2. Абонаментни карти по направления:по тарифна ставка от 0,085 лв./км. до0,102 лв./км. при 50 броя пътувания.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега