Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаската библиотека спечели най-важната награда в европейски мащаб

Бургаската библиотека спечели най-важната награда в европейски мащаб

"Благодаря, Бургас! Благодаря, приятели на Бургас за подкрепата! Заслужихме си наградата! Браво и на екипа на Регионална библиотека “Пейо Яворов”!", написа още кметът Николов.

Българският проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, финансиран по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. спечели специалната награда на публиката в конкурса на Европейската комисия „Regiostars 2023“. Проектът бе една от петте номинации на журито в категорията „Европа по-близо до гражданите“. Призът бе връчен днес на церемония в гр. Острава, Чехия, а българското предложение бе избрано сред 228 проекта на държавите - членки на Европейския съюз.


Снимка: МРРБ

Проектът на Община Бургас за втора поредна година е финалист в конкурса. Благодарение на инвестицията от ОПРР се осигури пълноценно съхранение и използване на библиотечния фонд на Регионална библиотека „П. К. Яворов“. Общият бюджет на проекта е 9,94 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е 3,64 млн. лв. Останалите средства са осигурени чрез финансов инструмент от Фонда за градско развитие Юг. 

Освен реновация на сградата, по проекта е въведена електронна система за дигитализация на изданията за управление на библиотечния фонд, което позволява ефективното му използване от читателите от всички възрастови групи. 

В обновения Център за съвременно изкуство и култура децата, младежите, студентите и гостите на Община Бургас имат възможност за допълнително творческо развитие и образование в областта на изкуствата в съвременни и модерни зали. Те са оборудвани съгласно всички съвременни изисквания за образователни и творчески курсове – писане на книги, създаване на комикси, майсторски арт класове, кръжоци по приложни изкуства и др. Посетителите имат достъп и до най-съвременни високотехнологични форми на изкуството в залата за добавена реалност в 3D пясъчна кутия и интерактивен музей. 


Снимка: МРРБ

Обновените зали на Центъра дават възможност и на бизнеса в община Бургас и региона да организира работни срещи, форуми и различни събития в артистична среда, където се съчетава изкуството, културата и иновацията. Сградата е снабдена и със съоръжения за достъп на хора в неравностойно положение и в риск от социално изключване.

Библиотеката е първата в страната, която работи денонощно. 

"Благодаря, Бургас! Благодаря, приятели на Бургас за подкрепата! Заслужихме си наградата! Браво и на екипа на Регионална библиотека “Пейо Яворов”!", написа  кметът Димитър Николов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега