Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски лекари прилагат успешно световен метод за лечение на метастази на черен дроб

Бургаски лекари прилагат успешно световен метод за лечение на метастази на черен дроб

Иновацията бе въведена от екипа на Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ в тясно сътрудничество с доц. д-р Васил Велчев, завеждащ Сектора по електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна“ в София.

За първи път в Бургас бе използван световен метод за лечение на метастази на черен дроб, посредством лекарствоотделящи микросфери Life Pearls. Иновацията бе въведена от екипа на Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ в тясно сътрудничество с доц. д-р Васил Велчев, завеждащ Сектора по електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна“ в София.

ДЕМ-ТАСЕ (лекарствоотделящи микросфери – транс артериална хемо емболизация) е методика, която се прилага във всички европейски държави в последните 15 години. В Бургас методът бе приложен на пациент с рак на дебело черво, метастазирал в черния дроб.  Освен при колоректален карцином с разсейки, с Life Pearls могат да се третират добре кръвоснабдени първични хепатоцелуларни карциноми. Напоследък има данни и за добро повлияване на овариален карцином. Положителният ефект идва от  кумулацията на двата механизма на действие на перлите- те механично запушват хранещите тумора съдове и предизвикват хипоксия и локално отделят цитостатик, като с това се избягват тежките последствия за организма от системната химиотерапия.  

„Става въпрос за локална терапия на чернодробни метастази с цитостатик, който е натоварен върху тези микросфери. Те са изключително еластични и успяват да достигнат максимално до най-дисталната част на съда. Интересното при тях е, че намаляват и увеличават обема си с една четвърт- така могат да бъдат напоени с лекарство, а когато то се отдели, да се свият до първоначалния си обем. След това сферите отново набъбват и така спират кръвотока до метастазата. Така лекарството действа максимално дълго. Използва се артериален достъп, за да се достигнат съдовете на новообразуванието. Това е иновация за града и съм щастлива, че отново екипът на Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ я въвежда.“ разказва д-р Мариана Контева, началник на сектора по инвазивна кардиология в болницата, която извърши процедурата.

Дали пациентът е подходящ за терапия с Life Pearls се определя от вида и стадирането на тумора и резултатите от биопсията. „Ние като екип, след контрастен скенер на кръвоснабдяването на черния дроб и локализацията на метастазите, размера и големината, взимаме решение дали е удачно да се използва тази терапия. Методиката е такава, че не могат да се третират малки метастази, а при изключително големите и рискът е много голям. Тук е много важен балансът- да се определи дали този метод ще подобри качеството на живот на пациента или не. За съжаление, не всеки пациент е подходящ и не всяка метастаза може да се третира така.“ обяснява д-р Контева.

Методиката налага работа в мултидисциплинарен екип, което не е новост за инвазивните кардиолози на УМБАЛ „Дева Мария“. Пациентите се оценяват от екип лекари – гастроентеролози или хирурзи, цитостатикът се определя от онкотерапевтите, а интервенцията се извършва от инвазивни кардиолози и анестезиолози. „Всички ние работим в тясна връзка. Колкото по-дълго ние третираме метастазите, толкова по-дълго другите специалисти могат да терапевтират пациента. Локализирайки цитостатика и насочвайки го конкретно към метастазите, ние намаляваме неговата токсичност за организма и даваме по-голям шанс за излекуване. Работим заедно с хирурзите, гастроентеролозите, онколозите и общата ни цел е да удължим живота на пациента и да повишим неговото качество. Всички ние сме част от лечението на пациента, като във всеки един момент той е във връзка и с хирурга си, и с онколога си.“ допълва д-р Контева.

Екипът инвазивни кардиолози на университетска болница „Дева Мария“ отдавна работи в областта на екстракардиалната патология и периферните усложнения. Дългогодишното партньорство с много водещи световни и български кардиологични центрове прави възможно въвеждането на редица иновативни процедури. „Ще бъда откровена- възхитена съм от това, че методики, които до преди години ги гледахме само по конгреси в чужбина, вече са достъпни у нас, работим по тях, лекуваме пациенти в Бургас с тях. Искам да благодаря на ръководството на болницата, че ни дава възможност да излезем от рутината и поема риска, заедно с нас, да доближим световните стандарти, колкото и бутикови да са те понякога.“ в заключение каза д-р Контева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега