Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски математици отново се наредиха сред националите

Бургаски математици отново се наредиха сред националите

Възпитаниците на ПМГ ”Акад. Н. Обрешков” гр. Бургас за пореден път постигнаха блестящи резултати.

Възпитаниците на ПМГ ”Акад. Н. Обрешков” гр. Бургас за пореден път постигнаха блестящи резултати.  Тодор Марков е в разширения национален отбор по математика в старша възрастова група, а Костадин Гаров и Мария Делякова са в разширения национален отбор по математика в младша възрастова група. Петима от 14-те бургаски математици, класирани за Националния кръг на олимпиадата по математика, проведена на 13-14 април 2013 г. в гр. София, се завърнаха с призови места.

Дванадесетокласникът от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков постигна блестящ резултат в олимпиадата и му е присъдена оценка Отличен 6,00, която му дава право на безконкурсен прием в Софийски университет.  Той вече е част от 16-те математически национали в разширения състав на отбора.

Разбира се, пред него все пак остава предизвикателството - да влезе в основната шестица, за което предстоят контроли в началото на месец май. Така той би получил сигурна „виза” за международната олимпиада в Колумбия това лято. След това го очаква Станфордския университет в Калифорния, САЩ, където вече е приет и стартира с богата колекция от завоювани отличия в поредица математически турнири у нас и зад граница. Тодор обаче си пожелава да участва в още много състезания, където достойно да представя България, родния си Бургас и своята гимназия, в която са учили и неговите родители.  

Като шампиони при осмокласниците в разширения състав на националния математически тим влизат Костадин Гаров и Мария Делякова, която постигна максимален резултат и е класирана на първо място. В националния рейтинг на младша възрастова група двамата възпитаници на ПМГ Бургас са съответно на второ и трето място - резултат от отличните им представяния на различните национални математически форуми.

На провелите се Национални пролетни математически състезания, в периода 29 - 31 март 2013 г. в гр. Варна, Костадин Гаров постигна максимален резултат и спечели златен медал, а на две точки след него остана Мария Делякова – носител на сребърен медал. Те ще участват и в Световното състезание по математика ВIMC, домакин на което за първи път става европейски град и това е Бургас. Медал от националната олимпиада донесе и седмокласникът Радостин Петров. Той зае второ място, с което му се присъжда оценка Отличен 6,00 по математика за предстоящия приемен изпит след седми клас. С грамота  бе отличена и носителката на втора награда Сиана Жекова, също в седми клас.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега