Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският музей с три изложби по случай 139 години от Освобождението на България

Бургаският музей с три изложби по случай 139 години от Освобождението на България

Две от тях ще бъдат експонирани в Бургас - в Иконната зала на РИМ - Бургас и в ДНА. Третата ще гостува в читалището в Камено.

Бургаският музей ще отбележи 139 години от Освобождението на България с три любопитни изложби. Две от тях ще бъдат експонирани в Бургас - в Иконната зала на РИМ - Бургас и в ДНА. Третата ще гостува в читалището в Камено.


"Постъпките на отче Матея" езаглавието на най-новата любопитна изложба, която гостува в бургаскатаисторическа експозиция от Регионален исторически музей - Велико Търново. Тя щебъде открита от 17.00 часа на 2 март2017 г. На ул. "Лермонтов "31 ще бъдат подредени предмети и табла,свързани с родолюбивото дело на отец Матей Преображенски и други близкисподвижници на Левски.

Оригиналнаталичност на отец Матей не е достатъчно позната на днешното поколение българи.Всъщност монахът впечатлява с разностранни интереси, които освен с книжовнотопоприще са свързани и с влечение към техниката и дарбата на изобретател. Припрестоя си в Атон отче Матей прави опити да изгради самодвижеща се мелница,използвайки енергията на морските вълни. По-късно създава оригинална воднапомпа, модел на пушка и механизъм за вечен календар, рисуван върху стена вучилището в с. Михалци, Търновско през 1870 г. Моно ПетровСеизмонов (известен с прозвището Миткалото) е роден в с. Ново село, Търновскопрез 1828 г.

Матей приема монашество през 1848 г. Непрекъснато учи и се самообразова.Пребивава в Атон,  Пеображенския манастири Троянския манастир, пътува до Йерусалим, Русия и Влашко. През 1861 г. постъпвав Първата българска легия на Раковски. В последствие се отдава на книжовнадейност. Сам пътува по градове и села и разпространява просветни и революционниидеи. През 1869 г. е привлечен в Търновския революционен комитет и участва визграждането на Вътрешната революционна организация.

Като един от най-близкитепомощници на Васил Левски обикаля страната, създава местни комитети и изпълнявапропагандни и куриерски задачи. С усърдие разпространява познанията си залечебни билки и народна медицина. Отче Матей умира внезапно през месец март1875 г.Изложбата„По стъпките на отче Матея“ ще очаква своите посетители в Бургас до 13 май 2017г.


Отново на 2-ри март, в 18.00 часа, в централно фоайена Военен клуб (ул. "Хр. Ботев" №48) се открива още една изложба,чийто съорганизатор е Регионален исторически музей Бургас. В нея ще бъдатпоказани оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Потрадиция домакини са Военен клуб – Бургас.


Третатаизложба на Регионален исторически музей – Бургас, посветена на 3 март, еподредена в читалище „Просвета – 1927г.”, гр. Камено. Тя е на тема „Освобождениетона Бургаския край, приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската война ивъзстановяването на Бургас през 1878 г.” и може да бъде видяна безплатно отжителите на Камено до 7 март 2017 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега