Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии ще слагат барамунди на трапезата за Никулден

Бургазлии ще слагат барамунди на трапезата за Никулден

Във фермата се пази тишина, за де не се стресират рибите и показателите на водата се следят електронно. Във всеки контейнер се отделят долу-горе екземпляри с еднаква големина на различен етап на растежа си, за да не се изяждат взаимно.

Единствената у нас акваферма за екзотичната риба барамунди вече започна да се подготвя за Никулден. Рибата се отглежда на сушата във ферма на „Атлантик”АД на Рибно пристанище в Бургас. Оттам увериха, че ще има достатъчни количества за празничните никулденски дни и екземплярите ще са в подходящия размер за трапезата от 800 грама до един килограм парчето.

От създаването си преди четири години досега във фермата бяха направени няколко модернизации, които да подобрят качеството на месото на барамунди и да запазят преснотата на рибата. Умъртвяването й например се прави по хуманен начин - чрез охлаждане, за да не е подложена рибата на стрес. Така месото запазва изцяло уникалния си деликатесен вкус, разказа ръководителката на проекта Зорница Караманова.

Не без значение са и фуражите, които се използват. За фермата на „Атлантик” те се доставят от Испания. Фирмата, с която работи Бургас, е един от световните производители на храни за риби. С подобни фуражни смески се отглеждат и други екзотични и деликатесни риби в акваферми като писия и калкан. Зарибителният материал пък пристига от водещи фирми в тази сфера от Израел. Малките рибки се доставят до фермата в морския ни град в специални контейнери. До търговската мрежа у нас пък рибата се доставя по заявени количества. Така клиентите могат да бъдат сигурни в преснотата й.

Освен това барамунди се продава единствено и само в охладен вид, без да се замразява и това е по настояване на фермата на „Атлантик”, за да не се губи от качеството й. Барамунди постепенно започна да се предлага на все повече места на нашия пазар. Неотдавна няколко вериги големи вериги магазини поставиха щандове за прясна риба.

При стартирането на пилотния проект за аквафермата в Бургас тя бе втората такава в Европа. Сега вече са 3 на брой. Тази в Бургас обаче е единствената в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега