Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бял щъркел и розов пеликан станаха жертви на токов удар

Бял щъркел и розов пеликан станаха жертви на токов удар

Жертви на сблъсък с електропреносната мрежа станаха бял щъркел и розов пеликан. Мъртвите екземпляри бяха намерени от експерти на Българско дружество за защита на птиците в района на бургаските езера.

Жертви на сблъсък с електропреносната мрежа станаха бял щъркел и розов пеликан.  Мъртвите екземпляри бяха намерени от експерти на Българско дружество за защита на птиците в района на бургаските езера. Труповете на други две птици бяха открити в близост до електрически стълбове, но специалистите не могат да идентифицират видовете. Тези четири инцидента са регистрирани през миналата седмица.          

При друг случай, заедно с община Бургас и регионалната екоинспекция е спасен млад бял щъркел. След кацане на необезопасен електрически стълб неопитната птица е засегната от токов удар, но е била спасена.         

Сблъсъкът на птиците с електропреносната мрежа по време на полет и токовите удари при кацане върху електрическите стълбове са сред основните заплахи за пернатите. Повече смъртни случаи сред птиците са регистрирани по време на есенната им миграция по прелетния път Виа Понтика над Бургас, защото тогава прелитат огромни ята от бели щъркели, пеликани и грабливи птици на път към зимните им квартири. Прелитането на огромни разстояние е особено опасно за младите и все още неопитни екземпляри, които стават жертви на мрежата, пренасяща електричество.         

Проучванията на потенциално опасната за птиците електропреносна мрежа край трите бургаски езера – Атанасовско, Вая и комплекса от водоеми Мандра – Пода извършвани по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС  вече приключиха.  Анализът им позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на заплахата и смъртността от електропреносната мрежа сред  птици, някои от които застрашени от изчезване в цял свят.         

Въз основа на наблюденията вече са набелязани най-опасните за птиците стълбове от електропреносната мрежа в района на езерата, на които електроразпределителното дружество ЕВН с помощта на Българско дружество за защита на птиците ще постави изолатори и дивертори, които ще предупреждават птиците  в бъдеще.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега