Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Черноморска асоциация скочи срещу кариерата в Ахелой

Черноморска асоциация скочи срещу кариерата в Ахелой

Отворено писмо до министър-председателя, министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда и водите, до лидерите на парламентарно представените партии и до медиите изпрати Национална асоциация "Българско Черноморие".

Отворено писмо до министър-председателя, министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда и водите, до лидерите на парламентарно представените партии и до медиите изпрати Национална асоциация "Българско Черноморие". То е срещу решението за проучване на строителни  материали в Ахелой. Препоставяме ви пълния текст на писмото без каквато и да е редакторска намеса:

"С настоящето, искаме да изразим своят протест срещу двуличието на властите! Настояваме за обществен дебат и забрана на   добива   на    полезни   изкопаеми   по Черноморското крайбрежие.

Уважаеми, Господа управляващи,

Силно сме смутени от факта, че докато Народното събрание на РБ приема забрана за строителство и разпореждане върху държавни земи по Черноморието, в същото време Министърът на икономиката и енергетиката издава разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали в гр. Ахелой! Протестираме пред НС и МС заради скандалните действия в стил: „лявата ръка не знае какво върши дясната” Парламентът декларира, че е „особено” загрижен за опазване на Черноморското крайбрежие и поради тази причина приема забрани, ограничения и мораториуми върху земите в зона „А” и „Б”.

От друга страна правителството, което е избрано от парламента, решава да открие процедура за каменна кариера (най-вероятно там ще се използват и взривове, тежки машини и тежкотоварни камиони), която се намира в землището на черноморския курорт Ахелой. Тази каменна кариера е планирана върху частни имоти. Ние предполагаме, че идеята за Национален парк „Българско Черноморие” е „добре обмислена” в съчетанието с каменни кариери и взривове. Затова задаваме следните въпроси:

•    Кой ще спечели от слагането на ръка върху всички държавни земи по Черноморието и обявяването им за Национален парк?

•    Кой ще има печалба да се сложи ръка върху частни имоти, за да взривява камъни?

Уважаеми, г-н Министър на икономиката и енергетиката Стойнев, Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява веднага да оттеглите издадената от Вас заповед за проучване на подземни богатства – строителни материали в гр. Ахелой, общ. Поморие.Уважаеми г-н Станишев,Знаете ли за идеята за тази каменна кариера? Призоваваме Ви публично да изразите становище дали желаете Национален парк „Българско Черноморие” или каменни кариери в Черноморските градове.

Уважаема г-жо министър на околната среда и водите Михайлова,Смятате ли, че заповедта откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в гр. Ахелой, ще доведе до „Камънигейт” по подобие на „Дюнигейт” в гр. Несебър, защото и двете територии попадат в зона НАТУРА 2000. Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява за обществен и парламентарен дебат на случващото се. Настояваме още за въвеждане на зона „C” по крайбрежието, която да обхваща 10 км. от границата със зона "А". В тази зона да бъде забранено, чрез държавата на несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства.

Проучването, добива и експлоатацията на подземни богатства да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на земята или предварителни договори със собственици на земята, в които ясно е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на   подземни богатства. Национална асоциация „Българско Черноморие” ще подкрепи обявеният протест за блокиране на пътя „Поморие – Слънчев бряг”.

Димитър Канариев Председател на УС"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега