Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Четири имена за една личност - нова книга за балетния режисьор, хореограф и педагог Хикмет Мехмедов

Четири имена за една личност - нова книга за балетния режисьор, хореограф и педагог Хикмет Мехмедов

"Четири имена за една личност" е озаглавена вълнуващата биографична книга, посветена на изтъкнатия и обичан балетмайстор на Държавна опера- Бургас проф. Хикмет Мехмедов.

"Четири имена за една личност" е озаглавена вълнуващата биографична книга, посветена на изтъкнатия и обичан балетмайстор на Държавна опера- Бургас проф. Хикмет Мехмедов. Автор е талантливият дългогодишен премиер балетист в Държавна опера - Бургас, а сега успешен балетен педагог  в НУМСИ" Панчо Владигеров" - Недко Георгиев.

Книгата е  посветена на 70-я юбилей на известния балетен режисьор, хореограф и педагог .Това е втората книга посветена на творчеството и личността на проф. Мехмедов. Преди 10 години, по случай 60-годишнината му излезе монографията на световноизвестния  руски изкуствовед и балетен критик академик Виктор В. Ванслов "Хореографът Хикмет Мехмедов".

Ето и част от рецензията  на Крум Гергицов за книгата на Недко Георгиев: "Любопитното и интересното е, че книгата "Четири имена за една личност" е написана от приятеля, съмишленика и постоянния главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов - Недко Георгиев. Той е човекът, който съпровожда и е плътно до своя творчески покровител от много години. В този смисъл книгата се превръща във високо-емоционален  и професионално-проникновен разказ  не само за твореца, но и за Човека, за Приятеля, за Учителя  Хикмет Мехмедов. Именно тонът на биографичния повествователен разказ, издържан в линията на едно голямо есе, отличава коренно тази втора книга от научно-критичната монография на В.В.Ванслов. И тази отклика я прави интересна, неочаквана, оригинална.

Хикмет, Харитоша, Христомир, Хари -  чрез историята за  тези четири имена строи конструкцията на своя разказ авторът Недко Георгиев. Хикмет - родното място Кърджали, домашната среда, годините на детството, разказа за бащата и майката, първите трепети от срещата с изкуството на балета; Харитоша - незабравимите години на следване в Консерваторията в Санкт-Петербург, специалност "Балетна режисура" в класа на балетмайсторите и педагозите проф. Николай Боярчиков и Пьотр Гусев; Христомир -  драматичен епизод от края на 80-те години на т.н. Възродителен процес, когато Хикмет става Христомир Михайлов - факт, който е от  преживените драматични мигове в живота на твореца; и накрая - Хари - името на обич и уважение,  с което го наричат всички негови колеги, приятели и съмишленици в забележителната му кариера. 

Композирана  като  изследване на развоя на тази трансформация на името в една личност, всъщност книгата изследва вълнуващо и аналитично процеса на изграждането на възходящия творчески път на Хикмет Мехмедов. А той е драматичен, и бляскав, и мъдър, и  светъл.Читателят е увлечен от мащабността на разказа, защото  проследявайки биографията на тези четири имена, Недко Георгиев  се спира подробно и като емоционално преживяване и като  критически анализ върху върховите спектакли на Мехмедов; възкресява с белетристичен дар незабравими емоционално-силни случки и събития в пътя на хореографа; спомня епизоди от бляскавите мигове  на забележителните му постановки;  спомня впечатляващи изказвания на големи творци на българския и световен балет за изкуството на проф. Хикмет Мехмедов.

Солист в  балетно студио "Арабеск", главен балетмайстор и директор на Русенската опера, директор на балета на Софийската опера, главен балетмайстор на Бургаската опера, дългогодишен преподавател в АМТИИ-Пловдив - това са възловите места, където Мехмедов напълно разгръща своя талант на балетен режисьор, но и на ръководител. Между тези пристани на творческия път са "пръснати" и разкази за многото му гастроли в чужбина /Турция, Германия,Италия, Австрия, Щвейцария, Корея, Русия/, за многобройните му  участия като  гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.  Тази фактология  присъства в книгата не сухо и информативно, а Недко Георгиев я  проследява, възраждайки спомена за преживените мигове  от значителни спектакли, разказвайки за смешни, но и за драматични епизоди от живота на своя Учител. Така една биография  се очертава като пъстър калейдоскоп, в който всичко тече динамично и разнообразно - премиери, звездни мигове, приятелства, предателства, възхитителни рецензии, мигове на възторг от успеха на  неговите ученици, мигове на търсения, на навлизане в сложния свят на един автор, който оживява в балетния спектакъл..."
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега