Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЦИК кани с писма 18-годишните младежи да гласуват

ЦИК кани с писма 18-годишните младежи да гласуват

ЦИК ще отдели почти 70 000 лева за изработването на клиповете, слогана и логото на разяснителната кампания. За целта в понеделник ще бъде обявена и обществена поръчка.

Централната избирателна комисия ще мотивира младежите на 18-годишна възраст да гласуват с писма по пощата. Това решиха от ЦИК на едно от последните си заседания. За целта те ще искат дирекция „ГРАО“ към регионалното министерство да им предостави информация с трите имена и адресите на младежите, навършили пълнолетие за времето от местните избори миналата година досега.

В писмата от ЦИК ще разяснят на тинейджърите какви са техните избиратели права, пише в-к "Монитор". От Комисията вярват, че личното отношение и осигуряването на необходимата информация ще мотивират младежите да отидат до урните, още повече предвид факта, че гласуването у нас е вече задължително.

ЦИК ще отдели почти 70 000 лева за изработването на клиповете, слогана и логото на разяснителната кампания. За целта в понеделник ще бъде обявена и обществена поръчка. Фирмите ще могат да подават своите оферти до 21 септември, а самата кампания ще трябва да стартира на 1 октомври. 

Комисията ще наеме и PR-агенция, която да дава консултантска помощ при реализирането на кампанията. За това ще се отделят около 100 000 лева. Агенцията ще има за задача да менажира и страницата на ЦИК във Facebook.

Планира се и мащабно проучване, което ще бъде осъществено от четири социологически агенции. Целта е да се установи какво знае и какво не българският гласоподавател, така че информационната кампания да наблегне на най-необходимите разяснения. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов дори предложи да попитат гражданите дали не искат да се информират по мобилния телефон за това как да гласуват и за изборните си права.

Незаетите места в секциите в чужбина ще се качват на страницата на ЦИК. Когато партиите не са предложили свои хора в тях, то те ще се попълват по предложение на посланиците или външния министър. Те пък от своя страна ще могат да правят това по предложения от българската диаспора в съответната страна.

ЦИК е приела образец за заявления за откриване на секции зад граница, като той ще важи и за президентския вот, и за референдума. Заявленията ще могат да бъдат подавани и по електронен път. Според последните поправки в Изборния кодекс извън дипломатическите и консулските представителства вече ще се откриват секции при наличие на не по-малко от 60 заявления. А общият брой на секциите в една държава не може да надвишава 35.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега