Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Чолаков: Бургаските сини граници са с по-висок стандарт от редица други в Европа

Чолаков: Бургаските сини граници са с по-висок стандарт от редица други в Европа

„Условията, на които сме отговорили вече, остават не добре разбрани и възпрепятстват приемането ни в Шенген. Днешната обиколка имаше за цел да покаже, че България и по-специално Бургас като морска и въздушна граница, са готови за приемането ни. Най-голямата за мен изненада бе фактът, че от 2009-2010 г. сме отговорили на изискванията на Шенген. Нашето летище и пристанище дори надвишава изискванията в редица европейски държави“. Това коментира днес областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков по време на кръгла маса на тема „Присъединяването на България към шенгенското пространство и ползите за бизнеса".

„Условията, на които сме отговорили вече, остават не добре разбрани ивъзпрепятстват приемането ни в Шенген. Днешната обиколка имаше за цел дапокаже, че България и по-специално Бургас като морска и въздушна граница, саготови за приемането ни. Най-голямата за мен изненада бе фактът, че от2009-2010 г. сме отговорили на изискванията на Шенген. Нашето летище ипристанище дори надвишава изискванията в редица европейски държави“. Товакоментира днес областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков по време накръгла маса на тема „Присъединяването на България към шенгенското пространствои ползите за бизнеса".

В срещата, провела се в Областна администрация, участваха още вицепремиерът Меглена Кунева, областните управителина Варна и Добрич, Стоян Пасев и Маргарита Новоселска, кметът на Бургас ДимитърНиколов, кметовете на морските общини в област Бургас,  представители на туристическия и транспортенбизнес в областта.

Областният управител подчерта още, че летищата в Бургас и Варна саизградени по немски стандарт, а кадрите са обучени и сертифицирани от техниспециалисти. Това би трябвало да има тежест при решението на Германия даподкрепи кандидатурата ни, но в действителност това е една от най-скептичнитекъм нас държави.

Кметът на Бургас – Димитър Николов също подчерта, че регионът се справямного добре с покриването на изискванията.

„Остава ни да модернизираме само КПП „МалкоТърново“. От турска страна ни увериха, че са готови за това,очакваме в най-скоро време тази реконструкция да започне. Може би трябва дапоканим и скептиците, които ни възпрепятстват, да дойдат в Бургас, да видят.Готови сме да вземем участие във всякакви кампании, които биха могли да ускоряттози процес“, заяви градоначалникът.

Вицепремиерът Кунева от своя страна изрази впечатлението си от днешнатаобиколка, която включваше инспекция на гранично-пропусквателнитепунктове на двете т.нар. „сини граници", както и  възможноститеза охрана и наблюдение на морската граница. Тя коментира,че е впечатлена от летището ни и от запознанството си с един от висшитеофицери, който е сертифициран да води обучения по опазване на държавни граници.

„Всичко друго може да бъде отложено, но сигурността - не. Политически аз иколегите ми сме напр всичко възможно. Навсякъде, където ходяи обяснявам, че сме си свършили работата, хората ми вярват, казват да, така е. Но въпрекитова смятам, че трябва да видят, че сме си свършили работата и да ни допуснат вШенген“, коментира Кунева.Според нея, влизането ни в шенгенското пространство е важно както засигурността, така и за икономиката, бизнеса, туризма.

Тя похвали Бургас занапредъка и подчерта, че с труд и амбиция всичко се постига. По думите й, в действителност страната ни трябва да работи върху вътрешнатасигурност, съдебната система и борбата с корупцията, но това не трябва да бъдепряко обвързано с членството ни в Шенген.

„Добрата съдебна система и вътрешната сигурност не са гарант за членствотони. Нито пък обратното. Влизането ни в шенгенското пространство не ни гарантираподобряване в тези сфери. Имаме много да работим, но нищо не се случва за двадни. Не очакваме чудеса“, коментира Кунева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега