Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Мерсинков: Диабетиците трябва да минават преглед при офталмолог поне два пъти годишно

Д-р Мерсинков: Диабетиците трябва да минават преглед при офталмолог поне два пъти годишно

Диабетната ретинопатия е едно от усложненията на захарния диабет. Тя е основна причина за понижено зрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст. В България честотата на диабетната ретинопатия достига до 1,6% от населението. Във възрастовия диапазон 20-70 години, тя заема едно от първите места като причина за слепота. Може да засегне както възрастни, така и деца.

Диабетната ретинопатия еедно от усложненията на захарния диабет. Тя е основна причина за пониженозрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причиназа слепота при хората над 60-годишна възраст. В България честотата на диабетнатаретинопатия достига до 1,6% от населението. Във възрастовия диапазон 20-70години, тя заема едно от първите места като причина за слепота. Може да засегне както възрастни,така и деца.

Усложнениятана диабетната ретинопатия водят до силно намаляване на зрението и дори дослепота. Лечението на диабетната ретинопатия се провежда от ендокринолог, съвместнос офталмолог. Водещспециалист в областта е д-р Свилен Мерсинков, офталмолог на МЦ „Оксиком“ –Бургас.

„Диабетицитетрябва да минават преглед поне два пъти годишно, ако не е препоръчана по-честаконсултация от лекуващия ги офталмолог. Тъй като понякога заболяването обхващапърво периферията на очното дъно, а не централната зона, зрението оставапо-дълго време добро, въпреки тежките и опасни промени, които се случват вокото“, предупреждава д-р Мерсинков.Възникванетона диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, отметаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива сенай-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години. Понякога обаче първосе откриват промените в очното дъно и след това се установява диабет.

Диабетнатаретинопатия протича под 2 форми – непролиферативна и пролиферативна. Степентана намаляване на зрителната острота зависи от ангажирането на макулата отпатологичните процеси. Важно е да се отбележи, че непролиферативната диабетнаретинопатия може да премине в пролиферативна. Специалистътпрепоръчва пациентите, страдащи от диабет да не пропускат прегледи, тъй каторанната диагностика може да попречи на задълбочаването на проблема. Макар че потози начин зрението не се подобрява, промените могат да бъдат обработени с ретиненлазер, който спомага за забавяне развитието на болестните промени в ретината,вследствие на диабета.

„Апаратуратас която разполагаме е флуоресцеинов ангиограф от ново поколение или т.нар цветнаснимка. С нея, чрез инжектиране на багрило-флуоресцеин в кубиталната вена( наръката), можем да видим и снимаме съдовете в окото. Те са основно засегнати отдиабета и показателни за състоянието на съдовете в бъбреците, сърцето и мозъка.Т.е. почти неинвазивно, можем да определим състоянието на съдовата система вцялото тяло“, пояснява д-р Мерсинков.„Разполагамеи с ОСТ или очен скенер. С него, отново неинвазивно, можем да определим състояниетона ретината и дали има течност в ретината, което понякога се получава придиабет и е една от основните причини за рязкото намаляване на зрение придиабет“, допълва офталмологът от МЦ „Оксиком“.

Ако сеустанови наличие на течност в ретината с ОСТ, лечение от първи избор епоставянето на интравитреални инжекции (инжекции в стъкловидното тяло на окото)с фактори, стопиращи растежа на нови увредени съдове и водещи до натрупване натечност в ретината. „Манипулацията е напълно безболезнена“, успокоява д-рМерсинков. Процесътнапредва понякога незабележимо и всеки диабетик подлежи на задължителен прегледпоне два пъти годишно. Може да запазите час за преглед при д-р Мерсинков на 056/860 210,056/860 839 и на 0886/ 161 161.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега