Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Данъците и таксите в Община Бургас няма да бъдат увеличени тази година

Данъците и таксите в Община Бургас няма да бъдат увеличени тази година

Този вариант на Бюджет 2021 позволява на Бургас да не спира, а да продължи своето развитие, коментира Николов и посочи, че неговата финансова рамка е 323 милиона лева. От тях 47 милиона са средствата по европейски проекти.

Данъците и таксите в Община Бургас няма да бъдат учеличени тази година, обяви кметът Димитър Николов по време на представянето на бюджета за 2021 година. Очаквано приходите ще са по-малко, заради пандемията и намалените общински такси и наеми.Този вариант на Бюджет 2021 позволява на Бургас да не спира, а да продължи своето развитие, коментира Николов и посочи, че неговата финансова рамка е 323 милиона лева. От тях 47 милиона са средствата по европейски проекти.

"Осигурили сме финансов буфер, ако се наложи отново да реагираме в подкрепа на бургаското здравеопазване при борбата срещу К-19. Гледам с голям оптимизъм и надежда на тази година. Това, което не успяхме през 2020-а, не само ще завършим, но и ще надградим през новата", каза кметът Николов, който за финал пожела "Успех за Бургас!". 

Бюджет 2021 е консервативен, реалистичен и балансиран. Основната му цел е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.  

Ето и предвидените параметри и приоритети на новия бюджет по сектори:  

ОБРАЗОВАНИЕ 

Трети етап от проекта "Първокласно начало", по който работят над 300 начални учители. Инвестиции в нови класни стаи, технологично оборудване, модулното обзавеждане, интерактивни технологии, специално разработено учебно съдържание.Изграждане на нови корпуси към 2 бургаски училища:Нов учебен корпус на СУ "Св. св. Кирил и Методий" откъм улица "Алеко Константинов". Той ще включва физкултурен салон, съблекални с топла връзка със съществуващата сграда, ателиета, кабинети и други. Това ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение.

Нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Проектът включва фасади с фотоволтаични клетки, кабинети по роботика за новата специалност "Роботика и изкуствен интелект", класни стаи и кабинети.Проектиране на нов корпус на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и Гимназия за романски езици "Г. С. Раковски", с цел осигуряване на отделен сграден фонд на двете училища и преминаването им към едносменен режим на обучение.Изграждането на 3 нови детски градини - ДГ "Морско конче" в ж.к. "Братя Миладинови", ДГ "Надежда" в ж.к. "Меден рудник" и ДГ "Синчец" в кв. "Горно Езерово". 

Броят на децата в Бургас се увеличава. Средният брой на децата в градинските групи е голям. Затова се налага изграждане на нови.Реализация на Програма за детски дворове.  Реконструкция в 8 детски градини и 3 училища.Стартиране на нова програма "Уча в Бургас" за популяризиране на бургаските средни и висши училища. 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Финализиране на идейния проект за изграждането на детска болница. Старт на работния проект.Продължава програмата за цялостно модернизиране на Комплексния онкологичен център - Бургас, изграждане на нова кислородна инсталация - Газифицирана станция за течен кислород.Закупуване на допълнителна медицинска апаратура:
- за Отделението по онкологична хирургия: електрохирургична система с аргон плаза, ултразвуков скалпел, ултразвукова апаратура, лапароскопска апаратура;

- за пластична хирургия : Електрически дерматом, меш графт;

- за Отделението по онкогинекология: Хистероскопски сет, лапароскопска апаратура;

- за Рентгеново оборудване.Ремонт на медицинските кабинети и чакалните в ДКЦ I, Белодробната болница и Центъра за психично здраве.

В Центъра за психично здраве ще бъде подменен остарелият и амортизиран с нов водогреен котел. Ремонт ще бъде извършен и в лечебните кабинети, лаборатории и манипулационни на най-голямата структура за извънболнична медицинска помощ в Бургас - Диагностично-консултативен център І. 

Подобрени ще бъдат и условията в Консултативно-диагностичният блок и Стационарния блок на Белодробната болница - пребоядисване на стени и тавани, подмяна на подови настилки с нови с антибактериално покритие, нова дограма, смяна на електрическата инсталация и ново осветление. 

Близо 30 болнични стаи там ще бъдат ремонтирани.Стартиране на проект "Млади лекари в училищното здравеопазване".Ще се разширят профилактичните програми за деца - "Мързеливо око" и "Гръбначни изкривявания".Ще стартират 2 профилактични програми за възрастните хора - "Общинска програма за профилактика на диабета" и Програма "Профилактика на глаукомата". 

Подробности с приоритетите на новия бюджет може да откриете ТУК!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега