Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: 16 служители са извършили нарушения

Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: 16 служители са извършили нарушения

"Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители гранична полиция", категоричен е Демерджиев и допълни, че в доклада се съдържат имената на редица служители на ръководни постове.

"Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили свое задължение, или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления. Докладът на инспектората е предаден на 28 октомври на окръжна прокуратура Бургас за да прецени дали има данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури. Това са гранична полиция, жандармерия и ОДМВР-Бургас", съобщи на брифинг в Бургас служебният министър Иван Демерджиев. Това са резултатите от проверката, която беше назначена след смъртта на двама полицаи, загинали в гонка с автобус с мигранти в Бургас.

"Не са действали в организирана група, всеки е допуснал нарушение, Те са от различна структура, но са допуснали фрапантни нарушения и вярвам, че тези нарушения, които споделих пред вас са част от причините да се стигне до този инцидент", допълни Демерджиев.

"Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители гранична полиция", категоричен е Демерджиев и допълни, че в доклада се съдържат имената на редица служители на ръководни постове. "Тези лица, които са замесени в това престъпление са били установени, задържани неофициално, но фактически задържани предишния ден. Били са освободени и след като са  освободени са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички", заяви Демерджиев и уточни, че са "били отведени в управление на гранична полиция, там е работено с тях и след това са пуснати и са си тръгнали". 

Мотивът е бил, че срещу тях няма достатъчно доказателства и основания да ги задържат. "Според инспектората, който извърши проверката, е трябвало да бъдат задържани този ден", обясни Демержиев. "Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат", заяви Демерджиев.

"Предприехме и други действия, които касаят Гранична полиция. Всъщност днес мисля, ще се докладват също на Окръжна прокуратура-Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната", заяви още служебният министър на МВР.

Публикувахте от PoligrafF.net в Четвъртък, 3 ноември 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега