Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков: Средства има. Важно е общините бързо да дефинират каква помощ искат от държавата

Денков: Средства има. Важно е общините бързо да дефинират каква помощ искат от държавата

„Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, които се дават за повредени къщи и помещения. Отделно има друга сума, която е до 2500 лева, свързана с повредени електрически уреди. Тези възможности ще бъдат осигурени като помощ“, подчерта акад. Денков, като посочи, че тези средства могат да бъдат получени в срок до 1-2 месеца.

Продължава пълната мобилизация на всички ресурси, с които държавата разполага, за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево и нормализиране на обстановката. 

„Средства има, държавата реагира веднага, но изключително важно е общините максимално бързо да дефинират каква помощ искат от държавата“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков. Премиерът посочи, че възстановяването на инфраструктурата в района ще бъде подпомогнато чрез Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но първо е необходимо да приключат проверките. 

„Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, които се дават за повредени къщи и помещения. Отделно има друга сума, която е до 2500 лева, свързана с повредени електрически уреди. Тези възможности ще бъдат осигурени като помощ“, подчерта акад. Денков, като посочи, че тези средства могат да бъдат получени в срок до 1-2 месеца. 

„Осигурено е всичко необходимо, за да не бедстват хората -  храна, вода“, заяви министър-председателят и уточни, че наред с институциите, днес се включват и доброволците, координирано с кризисния щаб. 

Жертвите на бедствието са три – двама мъже и една жена. Нови сигнали за изчезнали хора не са постъпили. Продължава издирването на едно момиче. 

Осигурява се нормалното движение по пътищата в пълен синхрон между институциите. Няма достъп до Синеморец, заради преливане на Велека. В момента, в който водата се оттече, пътят ще бъде отворен. Обходеният маршрут от Царево към Синеморец е: от републиканския път през разклона за пожарната и електроразпределителната станция - през квартал Василико- къмпинг Нестинарка до кръстовището за с. Бродилово. 

МВР и всички институции оказват пълно съдействие за евакуацията на хора. Екипите на пожарната отводняват частни имоти и хотели, осигуряват храна на нуждаещите се. Заедно  с доброволците обхождат къмпинг Арапя и с. Кости, които са най-засегнати. С дрон се прави обследване и навътре в морето, благодарение на екипи от доброволци. 

Днес ще започне изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път  Царево - Варвара.  Временният понтонен мост ще се пренесе с 4 камиона, на няколко курса. Първият камион е натоварен и потегли от Сливен, ще бъде на място във Варвара около 14 ч. 

Има още два пострадали моста, като по този на река Караагач движението се извършва в едната лента. За пътя Царево - Ахтопол е направен обходен маршрут. МРРБ съдейства на общината с обследване на мостовете и намиране на решение. 

Залят е участък от пътя Синеморец - Резово. Водата вече се оттича и се очаква през следобедните часове водата да се оттече. По информация от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) нивата на язовирите са спаднали и вече няма опасност от преливане. 

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) следи за състоянието на водните течения. Следят се водите от преливниците на общинските язовири на Царево. Министерство на околната среда и водите следи с повишено внимание и оттока на река Велека. 

Служителите на БДЧР са на разположение за извършване на проверки. РИОСВ Бургас ще извърши проверка на прекъснатата канализация за отпадъчни води и градската пречиствателна станция за отпадни води на Царево.След като хидро-метеорологичните условия позволят и се възстанови транспортния достъп до населените места, БДДР ще извърши мониторинг на питейните водоизточници в района, както и пробонабиране от морски и речни води за оценка на състоянието на водните обекти. 

При постоянна координация между Министерството на отбраната и Областния управител на Бургас са приведени в готовност модулните формирования от Българската армия за борба с наводненията, вертолети от авиобаза Крумово за търсене и спасяване от въздуха, и самолет Спартан за транспорт на модул за борба с наводненията от Столична община. Представители на армията са изпратени в областния кризисен щаб, съгласно нуждите, отчетени от областната управа. Вчера до полунощ с високопроходима техника са транспортирани храни и вода, осигурени от БЧК и община Царево. Всички са в готовност за оказване на помощ за транспорт на хора и превоз на товари, за осигуряване на генератори и за участие с тежка техника, съобразно нуждите на кризисния щаб и възможностите на армията. 

Още днес социалните работници към Министерство на труда и социалната политика започват обходи в населените места, които са достъпни, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Планира се посещение в село  Кости, Варвара, Ахтопол. Останалите населени места ще бъдат посетени, след като приключат след приключване на дейностите по разчистване. Социалните работници ще съдействат на пострадалите за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. за жизненоважни потребности и ще им окажат необходимата подкрепа. Създадена е организация да бъдат командировани допълнителни екипи от дирекциите "Социално подпомагане" в област Бургас. 

Екипът на МТСП беше в 8 часа на заседанието на кризисния щаб в община Царево. Заместник-министър Гинка Машова обясни отново всички видове подкрепа на кмета на Царево. Тя информира и за възможността да бъде осигурена питейна вода от Държавния резерв. Оставени бяха контакти за връзка. Екипите на АСП ще се включат в 12 часа в следващото заседание на щаба. Те ще останат на терен и през почивните дни. 

В хотели са настанени над 400 бедстващи. Министърът на туризма Зарица Динкова се среща с хотелиери и с екип на министерството оглеждат щетите. Благодарности на всички хотелиери, които въпреки огромните щети, които търпят, оказват безценна помощ на хората. 

Информацията за действията на държавата е към 12 часа на 6 септември.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега