Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутати, адвокати и ДАНС ще мислят как да се промени законът срещу прането на пари

Депутати, адвокати и ДАНС ще мислят как да се промени законът срещу прането на пари

Първото заседание ще бъде във вторник.

Новосформирана работна група от представители на адвокатурата, ДАНС и депутати ще нищи промените в Закона срещу прането на пари. Това стана ясно днес, след поредна среща на Висшия адвокатски съвет и държавните власти, предава Lex.bg.

Причината за извънредната среща е една от мерките срещу прането на пари, която изисква адвокатите да докладват на ДАНС при съмнение за подобни злоупотреби. Според юристите обаче това ги превръща в доносници и е в противоречие с адвокатската тайна.

След като заплашиха с протести, адвокатите станаха част от новосформирана работна група, чието първо заседание ще се проведе идния вторник. Целта е да се намери баланс между буквата на закона и професионалните норми на юристите.

"Парламентът ще направи баланса в Закона срещу изпирането на пари, убеден съм, че няма да застрашим репутацията на страната, но същевременно ще защитим правата на всички български граждани. Това, което ние ще се постараем да направим на база преамбюла на директивата да гарантираме, че тя ще се изпълни 100% и няма да има репутационна щета за държавата", коментира председателят на вътрешната комисия в Парламента Цветан Цветанов след среща със Съвета.

"Страната ни в момента има и други ангажименти за присъединяване към валутния съюз, това също е една от причините да бъдем много внимателни и да не създаваме допълнителни напрежения или пък да създадем такива условия, в които при една проверка от всички тези органи да се окаже, че в страната не сме приели необходимите промени, свързани с директивата“, уточни още той.

Шефът на ДАНС каза, че при разговор с представители на Висшия адвокатски съвет е постигнато съгласие Законът срещу изпирането на пари да се направи „по-гъвкав“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега