Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Десетки хиляди ще загинат при силно земетресение в столицата

Десетки хиляди ще загинат при силно земетресение в столицата

Десетки хиляди души ще загинат при силно земетресение в София. Такива са изчисленията на различни учени и сеизмолози. Стряскащите данни ни дадоха повод да си зададем някои въпроси: Готови ли сме да посрещнем голямо природно бедствие и кога ще се разлюлее земята?

Десетки хиляди души ще загинат при силно земетресение в София. Такива са изчисленията на различни учени и сеизмолози. Стряскащите данни ни дадоха повод да си зададем някои въпроси: Готови ли сме да посрещнем голямо природно бедствие и кога ще се разлюлее земята?

Земята - дом на седем милиарда души. Няма друго познато място във Вселената, където да кипи такъв живот. Планетата ни, с цялото си многообразие и красота, крие огромни опасности. От векове науката си задава въпроса: Има ли цикличниост при земетресенията и може ли да се каже кога ще бъде следващият трус? Учените, които от години се занимават с изследване на Земята и земетресеняита, са стигнали до извода, че в появата на трусовете има закономерност.

„Не може точно да се каже кога ще се случи, а се знае, че за един период от хиляда години трябва да се случат около десет такива големи земетресения. Но дали ще станат точно през десет години, или ще се случат на определени периоди, да кажем през две години, после след 20 години, това зависи от тектонската структура, която се следи от сеизмолозите”, обяснява д-р Емил Ботев,  секция „Сеизмология" -  БАН, съобщата bTV.

До преди години сеизмолозите само регистрираха случващите се земетресения. Днес обаче те следят и най-малката аномалия в повърхността на релефа, която би могла да подскаже за процеси, много по-дълбоко в земните недра.

Д-р Емил Ботев от Българската академия на науките говори за такa наречената цикличност. „Тези процеси са геологически и реализирането се предполага, че един и същ период. Ако допуснем, че със същата скорост се развива, значи средно на около 300 години можем да очакваме такова катастрофално земетресение в района на Пловдив. Едва след 300 години може да очакваме такова”, смята ученият.

„Ние изчерпахме лимита си, тоест, така да се каже, много сме близко до много неприятно земетресение. Това ще стане, още повече сеизмичната активност на земята се е увеличило. Фактор е и луната, която е прекалено близо до земята. Имаме още един допълнителен фактор, което никак не е приятно”, коментира проф. Рангел Гюров от НБУ.

В София живеят близо два милиона души. Историческият преглед показва, че тук са ставали силни земетресения с разрушителен ефект. Първият документиран трус е през XIX в, на 4 април 1818 г. В наши дни, ако земята под София се разлюлее силно, последствията ще са катастрофални.

„Очаква се, че максимално допустимата степен, която може да се случи на територията на софийското сеизмично огнище е 7 - 7,5, като при магнитуд 7 ще загинат над 9 хиляди души на територията на София”, прогнозира д-р Емил Ботев. И проф. Гюров е на мнение, че при магнитуд седем ще настане една трагедия в София, защото сградите не са едни от най-добрите. Те няма да понесат такова разрушително земетресение и ще загинат десетки хиялди хора, а разрушенията ще бъдат ужасни, смята той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега