Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Европейският ден на донорството

Днес е Европейският ден на донорството

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството. Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството. Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави - Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за трета поредна година.  

Испанците са 0,7% от световното население и в страната им се извършват цели 4% от трансплантациите в света. Разликата с България е, че там съгласието за донорство е 99 процента. У нас отказите за даряване на органите са 80%.         

В Европа 61 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. Всеки ден 12 от тях умират, докато чакат. У нас чакащите са над 1000, като страната ни се нарежда сред последните по донорство в Европа. Тук един донор се пада на 2 милиона души население. Най-голям е броят на пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация – 938. От ново сърце имат нужда 33 души, а от черен дроб – 47 души.  

Днес следобед в НДК започва парад на донорството. Той ще завърши пред Народния театър, където художници изложиха картини, посветени на каузата.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега