Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес стартира тазгодишната образователна програма за Съдебната власт

Днес стартира тазгодишната образователна програма за Съдебната власт

За трета поредна учебна година магистрати от Окръжен и Районен съд – Бургас ще посещават класните стаи, за да обучават ученици по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

За трета поредна учебна година магистрати от Окръжен и Районен съд – Бургас ще посещават класните стаи, за да обучават ученици по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Тазгодишното издание на програмата бе открито с лекция на тема "Разделение на властите според Конституцията на Република България". Тя бе изнесена от съдия Симеон Михов пред десетокласници от ПГПА "Гео Милев". Окръжният магистрат говори за добрата страна на професията „Съдия“, за търсенето на истината в борбата на насрещни мнения, позиции и мотиви.

Стартът на програмата бе даден на 22-ри ноември, когато се отбелязва Професионалния празник на българската адвокатура. По този повод председателят на Окръжен съд – Бургас, съдия Боряна Димитрова се позова на думите на адвокат Юлиян Цанов „А борбата за свобода не е престъпление, защото за свободата, за нея, за своето и за народа си благо, всеки човек трябва да се бори с всички сили!“

Образователната програма стартира през 2014 година като пилотна в 27 града, в които има окръжни съдилища и прокуратури. В реализирането й през 2014 год. участие взеха магистрати от Окръжен съд и Окръжна прокуратура град Бургас. Те обучаваха ученици от 10 клас при Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски“ в часовете по „Етика и право“.

През втората година от реализирането на образователната програма,  в периода ноември-май 2015/2016 г. се включиха и районните съдии от Бургас. Програмата обхвана ученици от 8 до 10 клас на предварително утвърдени училища от Регионалния инспекторат по образованието тогава, сега Регионално управление по образование.

Магистратите осъществиха множество срещи и изнесоха открити уроци и презентации пред ученици от три училища - ПМГ „Академик Никола Обрешков“, Търговска гимназия и СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Учениците  бяха гости и на  Съдебната палата, в която се организираха част от учебните занимания. Лекционният курс бе съобразен с утвърдените теми по Концепцията на програмата.

В новия си програмен период програмата обхваща три гимназии –Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“, Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ и Професионална гимназия за чужди езици „Васил Левски“. Окръжни и районни магистрати ще запознаят учениците със съдебната власт и как можем да защитим правата си чрез съдебните институции.

Ще обърнат внимание на превенцията срещу употребата на наркотични вещества и престъпленията извършвани от наркозависими; домашното и детско насилие; мерките за защита на правата на жертвите; трафика на хора; децата и кибер – престъпленията и на други теми, свързани с работата на съда.

Инициативата е част от Годишната програма  на Висшия съдебен съвет за разработване на информационни кампании за разясняване на структурата на съдебната власт, функциите на ВСС, съда и прокуратурата. За изпълнението й бе сключено ново споразумение за сътрудничество с Министерството на образованието и науката, с мандат 5 години.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега