Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес в България пристига първата доставка от ваксината на Модерна

Днес в България пристига първата доставка от ваксината на Модерна

В ранния следобед в столицата ще бъдат посрещнати символичните 2 400 дози от ваксината.

Днес в България се очаква да пристигне първата доставка от ваксината на Модерна - вторият препарат срещу коронавируса, одобрен за употреба в Европа.

В ранния следобед в столицата ще бъдат посрещнати символичните 2 400 дози от ваксината. Според предварителния график на Министерството на здравеопазването, очакваните дози през януари са 6000, 32 000 през февруари, 22 000 през март, по 220 000 през април и юли. Общото заявено количество е 500 хиляди дози.

Припомняме Ви, че също като препарата на Пфайзер, ваксината на Moderna се основава на технологията на информационната РНК (иРНК). иРНК е от съществено значение в биологията, тъй като предава указанията от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези указания създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването.

Когато на дадено лице бъде поставена ваксина, клетките му ще прочетат генетичните инструкции и ще произведат „протеинов шип“ — протеин на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на лицето възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него.

Ваксината се прилага като курс от две дози (0,5 ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза. С листовката и кратката характеристика на продукта можете да се запознаете тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега