Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДНСК спира строителството на небостъргача "Itower", разположен в района на културен паметник

ДНСК спира строителството на небостъргача "Itower", разположен в района на културен паметник

Служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на т.нар. небостъргач „I Tower“ в центъра на град София.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4  от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН). Въз основа на констатираните нарушения, началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл.224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради.

На 08.07.2020 г. министърът  на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за  извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за   преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП  продължава.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега