Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът поиска пълна подкрепа за децата с увреждания от датата на определяне на инвалидността им

Омбудсманът поиска пълна подкрепа за децата с увреждания от датата на определяне на инвалидността им

Повод за написване на препоръката са жалби от родители, които алармират, че децата им са ощетени заради бавните процедури за медицинската експертиза.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева по повод проблем с размера на месечните помощи за деца с трайни увреждания по Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД). Повод за написване на препоръката са жалби от родители, които алармират, че децата им са ощетени заради бавните процедури за медицинската експертиза.

„Гражданите са недоволни, че при първоначално освидетелстване, дори при пълно спазване на всички установени изисквания и срокове на чл. 8д, ал. 8, дължимите месечни помощи, за периода преди подаване на заявлението-декларация до датата на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК (не повече от една година назад), се изплащат само в размер 50 на сто от размера на помощта, определен по реда на чл. 8д, ал. 3 за съответната година“, пише омбудсманът. Ковачева обръща внимание, че въпросът с размера на отпусканите помощи е намерил справедливо решение, единствено в случаите на преосвидетелстване на децата, като средствата се изплащат в пълен размер.

„Бих искала да подчертая, че съгласно действащото законодателство в България семейството и децата са обект на закрила от страна на обществото и от държавата. Тази закрила може да бъде осигурявана по различни начини, но към момента помощите по чл. 8д от ЗСПД се оказват основен механизъм за финансово подпомагане на всяко едно семейство, в което органите на медицинската експертиза за първи път са установили, че има дете с увреждания“, категорична е доц. Ковачева. В становището си тя акцентира, че е необходима пълната подкрепа на държавата още от момента на определянето инвалидността на детето.

„Адекватната първоначална намеса на държавата означава и реална възможност за семействата не само да стабилизират състоянието на децата. В много случаи тази подкрепа довежда до значително подобрение и дори до пълно отпадане на децата от обхвата на подпомагане като „дете или човек с увреждане“ и до пълноценното им включване в обществото“, допълва омбудсманът. Доц. Диана Ковачева препоръча на социалното министерство да бъдат взети мерки за изменения в разпоредбата на чл. 8д, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца, чрез които семействата да получават пълния размер на месечните помощи по чл. 8д от определената дата на инвалидност на децата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега