Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основно трудово правоотношение, ако искат да ползват данъчните облекчения за деца чрез него. Двете декларации - за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са публикувани на интернет страницата на НАП.

До края на декемвриработниците или служителите трябва да представят необходимите документи предсвоите работодатели по основно трудово правоотношение, ако искат да ползватданъчните облекчения за деца чрез него. Двете декларации - за ползване на данъчнотооблекчение за деца по чл. 22в и данъчнотооблекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), сапубликувани на интернет страницата на НАП.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2015 г. могат дасе ползват по два начина. Първият начин, по който може да се ползват данъчните облекчения за децаи за деца с увреждания, е чрез работодателя по основното трудовоправоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите оттрудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2016 г. В тозислучай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларациятапо чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (заданъчното облекчение за деца) и/или декларациятапо чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (заданъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи,в срок от 30 ноември до 31 декември 2015 г.

Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за 2015 г. –до 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден -Великден). Към нея трябва да се приложи и съответния образец на декларация: Декларация по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчното облекчениеза деца (образец 2005) и/илиДекларация по чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ за ползване на данъчното облекчениеза деца с увреждания (образец 2006).

Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ) дава възможностсумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата:с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които евъзможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларацияпо чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ (образец2005). Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2015 г. същиятняма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г от ЗДДФЛ) дававъзможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. заотглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията,при наличието на които е възможно да се  прилага облекчението се декларират в декларациятапо чл. 22г, ал. 7 от ЗДДФЛ (образец2006). Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларацияот другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението. И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват доразмера на сумата от годишните данъчни основи. Всички условия за прилагане на облекченията може да видите тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега