Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на годината под всеки асансьор трябва да бъде монтиран предпазен щит

До края на годината под всеки асансьор трябва да бъде монтиран предпазен щит

Въвеждането на предпазните щитове е част от 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейските стандарти, приети и в България.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че до 31 декември тази година към всеки асансьор в България трябва да има монтиран щит под кабината.След изтичането на посочения срок ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

Промените в текста на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, касаещи монтирането на предпазен щит под кабината са въведени през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Въвеждането на предпазните щитове е част от 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейските стандарти, приети и в България.

Ето и какви са изискванията на БДС ЕN 81-20– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки праг на кабината трябва да има предпазен щит по цялата широчина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част трябва да е удължена надолу чрез скосяване, чийто ъгъл  спрямо хоризонталата трябва да е най-малко 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната равнина не трябва да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на предпазния щит, такива като закрепения не трябва да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, трябва да са скосени най-малко на 75 ° спрямо хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на вертикалната част на щита трябва да е най-малко 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При прилагане на сила от 300 N, разпределена равномерно върху площ от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към предпазния щит по продължение на долния ръб на вертикален участък, предпазния щит трябва да издържи без:

– без остатъчна деформация, по-голяма от 1 mm;

– еластична деформация, по-голяма от 35 mm.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега