Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нови вещи лица по делото с повторното преброяване на бюлетините в Бургас

Нови вещи лица по делото с повторното преброяване на бюлетините в Бургас

Освен отлагане на делото, съдът прецени, че не трябва да бъдат изплащани възнагражденията на вещите лица, изготвили настоящата експертиза. Следващото заседание е насрочено за 5 януари.

Нови вещи лица ще бъдат назначени по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия Бургас за избор на общински съветници. Това определи Бургаският административен съд на днешното заседание по делото. Причината е, че настоящата съдебно-техническа експертиза беше внесена с особено мнение на 6 от 11-те вещи лица. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов, предава БНР-Бургас.

По време на днешното заседание стана ясно, че по-голямата част от вещите лица са внесли тази сутрин допълнение към заключението на „съдебно-техническата експертиза“. В него те посочват, че имат „особено мнение“. Причината е, че част от протоколите, с които са боравили при броенето, не са били подписани от нито едно вещо лице. Оказва се и че, за да се улеснят в работата при повторното преброяване на бюлетините и за да спазят срока, след първите дни са се разделили на две групи, т.е. не всички са присъствали едновременно през цялото време. Някои от вещите лица обясниха и имат съмнения в част от резултатите."Очевидно е имало нарушения при оформянето на окончателните протоколи за изброяване на бюлетините. Това решение те са го взели късно снощи и сутринта даже и ние бяхме изненадани, че ще има "особено мнение". Така или иначе ние също щяхме да изразим нашите притеснения относно заключението", коментира председателят на ОИК - Бургас Фани Семерджиева. 

Тя посочи като пример, че в Бургаския административен съд се гледаха  няколко подобни дела срещу решения на ОИК-те. "Всички вещи лица, които работиха по тези обжалвания, си изготвиха констативни протоколи, подписани бяха от всички преброители вещи ли ца и след това бяха изготвили табличния вариант, за да може съдът по-лесно да сравнява. Тук, в момента имаме констативни протоколи, които до края не бяха представени. Те ги водеха работни, чернови протоколи, а бяха представени само едни екселски таблици неподписани. Как да вярваме в достоверността на тази експертиза?", допълни Семерджиева.  

Георги Михов е адвокат на част от заинтересованите страни. Той посочи, че ще депозира сигнал до прокуратурата. "Имахме информация, че при първоначалния оглед на бюлетините са констатирани драстични различия между установените от вещите лица стойности и установените изборни резултати от секционните комисии. Това беше поводът за депозиране на сигнала. Внесе се известно съмнение в достоверността на експертизата, което всъщност съда преодоля по единствения възможен начин", обясни той. Оказа се, че въпросните констативни протоколи в началото са се съхранявали при останалите бюлетини. След това, чувалът с папките се е оказал в едно от вещите лица – Емил Пейчев, който ги носеше и днес.

Според адвокатът на жалбоподателите Богдан Йорданов, тези протоколи са работни, не са били изискани от съда и затова не трябва да имат такова значение. "Не е възможно и не е логично да работят над 3 седмици заедно, да се обединяват всички около едно и също мнение и днес под давление предполагам, изведнъж претърпяха развитие за една нощ. Многократно се подчерта, че през цялото време, за да има консенсус, са отваряли повторно чували, потретвали са и т.н.", коментира той.

"Няма как 11 човека да стоят на компютъра и да въвеждат. Те са били разделени на групички -  на компютъра е имало 2-3 -ма души, по 4-5 човека са броили. Всеки един от тези вещи лица е сигурен в работата, която е извършена и в която той е участвал. Тъй като експертизата е сбор от всички операции на всички вещи лица, би трябвало тази експертиза да отразява коректни данни, тъй като всяко от вещите лица заяви в съда, че е сигурен в процеса, в който е участвал", допълни жалбоподателят Константин Бачийски.

Освен отлагане на делото, съдът прецени, че не трябва да бъдат изплащани възнагражденията на вещите лица, изготвили настоящата експертиза. Следващото заседание е насрочено за 5 януари. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега