Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на лятото финализират четири големи инфраструктурни проекта

До края на лятото финализират четири големи инфраструктурни проекта

Четири големи инфраструктурни проекта, които се финансират по Оперативна програма „Транспорт”, са във финален етап на изпълнение и се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на лятото. Това стана ясно по време XIV заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Сред тях са първият участък на жп линията Пловдив – Бургас, лот 1 на АМ „Струма”, лот 4 на АМ „Тракия” и връзката на Софийския околовръстен път с АМ „Хемсус”.

Четири големи инфраструктурни проекта, които сефинансират по Оперативна програма „Транспорт”, са във финален етап наизпълнение и се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на лятото. Товастана ясно по време XIV заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Средтях са първият участък на жп линията Пловдив – Бургас, лот 1 на АМ „Струма”,лот 4 на АМ „Тракия” и връзката на Софийския околовръстен път с АМ „Хемсус”. 

„В рамките на Оперативна програма „Транспорт” саположени 27 км нови жп линии, 169 км жп линии са рехабилитирани, изградени имодернизирани са 82 км пътища, построени са 13 км метромрежа с 13 новиметростанции”, каза инж. Галина Василева, директор на дирекция „Координация напрограми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологиии съобщенията. По думите й до този момент са договорени над 1,962 млрд. евро,което представлява около 98% от бюджета, а разплатените средства надхвърлят 930млн. евро.  

По време на заседанието на Комитета за наблюдение бевзето решение да бъдат прехвърлени 10 млн. евро от четвърта приоритетна ос къмтрета, като средствата ще бъдат приоритетно инвестирани за модернизирането нажелезопътните гарови комплекси. Подкрепено бе и предложението подготовката наАМ „Хемус” да се финансира през Техническа помощ на Оперативна програма„Транспорт”. 

В рамките на дискусиите от Национална компания„Железопътна инфраструктура” отчетоха, че е напълно завършен и пуснат вексплоатация първият железопътен проект, който се финансира по Оперативнапрограма „Транспорт”. Трасето Свиленград – турска граница бе открито на Деня наЕвропа – 9 май и позволява скорости от 160 км/ч. Целта на НКЖИ е до края натози програмен период да бъде изцяло завършено направлението Пловдив –турска/гръцка граница, като на този етап се работи в частта Димитровград –Свиленград.

В близките месеци се очаква да бъде завършена работата и по лот 1(Михайловец – Калояново) на жп проекта Пловдив – Бургас, като неговотоизпълнение се оценява на 98 – 99 %. С добри темпове се движи работата и подругите две отсечки на проекта, като по лот 2 (Стара Загора – Зимница)физическото изпълнение се оценява на 52 – 54 %, а по лот 3 (Церковски –Карнобат – Бургас) – на 57 %. Готови са техническите проекти на участъците оттрасето Септември – Пловдив и очакванията са в близките месеци да бъдестартирано и строителството по тях.  

От Държавно предприятие „Пристанищнаинфраструктура” отбелязаха, че се очаква до края на годината да бъде напълнозавършена фаза 1 на проекта БУЛРИС. На този етап с добри темпове се движи иработата по фаза 2 на същия проект – израждане на Речен информационен център вРусе, а в кратки срокове трябва да започне работа и за надграждане на систематаза управление на корабния трафик в Черно море (VTMIS). Изпълнителна агенция„Проучване и поддържане на река Дунав” е стартирала няколко тръжни процедури,сред които е и тази за закупуване на специализиран кораб за нейните нужди.  

Плановете на „Метрополитен” ЕАД е в периода 2017 –2018 г. да бъде завършен и третия лъч на метрото, като неговата обща дължина дадостигне 57 км с общо 54 метростанции. Техните прогнози са над половин милионпътници да ползват подземната железница, когато това стане факт. Към момента впроцес на изграждане са трасетата от бул. Цариградско шосе до летище София и откв. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4. Общото изпълнение по двата лота сеоценява на около 15 – 16 %.  Агенция „Пътна инфраструктура” анонсира, че вследващите месеци ще бъдат завършени три пътни проекта.

В началото на месец юлитрябва да бъдат завършени оставащите 32 км от АМ „Тракия”. Още този месец сеочаква да бъде предсрочно пуснат в експлоатация и лот 1 (Долна Диканя –Дупница) от АМ „Струма”. Друг проект, който трябва да бъде открит в най-близкобъдеще е връзката на Софийския околовръстен път с АМ „Хемус”. Според АПИ тозипроект ще облекчи движението по най-натоварения пътен участък в България, покойто преминават 25 000 автомобила на денонощие в едната посока.

На този етапфизическия напредък се оценява на 91 % и се очаква да бъде открит предсрочно всредата на месец юли.  В рамките на заседанието на Комитета за наблюдениеучастие взеха експерти от Министерството на транспорта, информационнитетехнологии и съобщенията и от Европейската комисия, представители на местната ицентрална власт, неправителствени и синдикални организации и др. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега