Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доц. Чорбанов: Прогнозите за ваксина срещу Covid-19 до края на годината са нереалистични

Доц. Чорбанов: Прогнозите за ваксина срещу Covid-19 до края на годината са нереалистични

Причината са строгите регулации относно безопасността на медикаментите.

"Прогнозите за ваксина срещу Covid-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това коментира в ефира на bTV доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН. По думите му, до края на годината със сигурност ще се появи успешна ваксина в някоя от лабораториите. Тя обаче нямало да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации.  

"Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна“, обяви имунологът.

Не се очаква цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват за своя сметка плащат около 100 лв. В различните държави в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствена е под 60 лв.

„Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос“, коментира д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на частна лаборатория. Според доц. Чобанов проблемът е в това, че у нас държавата или касата не поема във всички случаи изследването.

„Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата“, смята имунологът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега