Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доц. Кунчев: През пролетта ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи

Доц. Кунчев: През пролетта ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи

Днес у нас пристигна новата партида от ваксината на Пфайзер.

"18 720 ваксини получихме, което е на половина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета е да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график". Това увери главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг тази сутрин.

"В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци с желаещи. Това ще стане малко по-късно в София - след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде на половина са обхванати желаещите от здравната система", каза още доц. Кунчев, цитиран от БНТ.

"При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата", допълни той.

Следващата седмица се очаква да пристигнат нови количества от ваксината на "Модерна". След това в началото на февруари ще пристигнат още около 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер". Доставка от същия препарат ще има и в средата на февруари, когато ще пристигнат и количества, които ще компенсират тези, които не пристигнаха днес. Това съобщи маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям. Всеки, който иска, ще бъде ваксиниран", категоричен бе доц. Кунчев.

"Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи. Личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск - хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо", допълни той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега