Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доц. Спас Ташев: Не е възможно в България и Албания да живеят българи, а по средата - не

Доц. Спас Ташев: Не е възможно в България и Албания да живеят българи, а по средата - не

Скопие се опита да организира преброителен туризъм, каза историкът.

Какво е значението на приключилото преброяване на населението в Албания за българското национално малцинство там?

"За нас е важно, че в Албания има лица, които се самоопределят като българи. Точната бройка в момента не е известна. От гледна точка на геополитиката на Балканите, когато една съседна на нас държава твърди, че на нейна територия няма българи, а на запад от нея има българи, очевидно Скопие греши в тези си твърдения. Не е възможно в България да живеят българи, в Албания да живеят българи, а по средата да няма нищо."

Това заяви историкът доц. Спас Ташев от БАН, автор на книгата "Българите в Албания", след първото преброяване, което прави албанската държава, след като през 2017 г. официално призна българите за национално малцинство.

След обявения край на преброяването, веднага, на следващия ден в Скопие се появи информация – в Албания няма българи, допълни Ташев. По думите му, Скопие се опитва да отнеме правото на българите в Албания да декларират българската си етническа принадлежност.

Първите предварителни данни от преброяването са дошли през РСМ. Тъй като преброяването в Албания е било удължено, през това време представители в преброителните комисии на Скопие са подали към властите в Северна Македония информация, че около 20% от населението се е самоопределило като българско. При 20% по албанските закони би следвало населението да има право на триезични документи, те да бъдат издавани и на книжовен български език, както и да има надписи на обществени места на книжовен български език, изтъкна доц. Спас Ташев.

За да не се допусне това, Скопие се опита да организира преброителен туризъм по време на удължения срок на преброяването, посочи Спас Ташев. Той изрази надежда своевременната реакция на българските организации да е възпрепятствала това.

"Дали Скопие ще е успяло, към този момент не е известно."

В Албания има обособени три географски региона със специфични български диалекти – Мала Преспа, Голо бърдо и Кукаща гора, уточни историкът.

Като се позова на свои контакти в тези региони, Ташев каза, че и в Голо бърдо, и в Кукаща гора процентът на деклариралите, че са българи, е в пъти по-голям от този в Мала Преспа, а това за България е успех и се отварят много възможности за задълбочаване на контактите ни с нашите сънародници в Албания.  

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега