Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йотова: Правата на етническите общности са сред най-важните условия за членство в ЕС

Йотова: Правата на етническите общности са сред най-важните условия за членство в ЕС

За разлика от друга съседна държава, с която имаме сериозни проблеми, албанските власти са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в страната да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват своя език и традиции.

Един от най-важните критерий за членство в Европейския съюз е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга съседна държава, с която имаме сериозни проблеми, албанските власти са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в страната да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват своя език и традиции. Европейският съюз е права и там, където те не се зачитат, не е ЕС. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при представянето в Тирана на албански език книгата на доц. Спас Ташев „Българите в Албания“. Представители на дипломатическия корпус в Албания и представители на българското национално малцинство присъстваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

От своя страна, доц. Спас Ташев изтъкна опитите на Република Северна Македония да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Представянето на книгата е в навечерието на националното преброяване на населението в Албания – първото след признаването на българското национално малцинство през 2017 г. При срещите си на най-високо ниво в албанската столица Илияна Йотова получи уверения, че процесът ще се проведе прозрачно и всички етнически общности ще могат свободно да посочат своята идентичност.

В приветствието си Йотова акцентира върху дългата и сложна история на Балканите, геополитическите интереси които винаги са били големи. „За съжаление, често пъти чужда воля е предопределяла границите тук и живота на хората. Опитваме се да обясним тази нелека история на нашите европейски партньори“, посочи вицепрезидентът. „Освен общата ни история, днес ни сближават и общите проекти, общото бъдеще в името на младите хора“, заяви Илияна Йотова и отбеляза, че през 2023-а се навършват 110 години дипломатически отношения и 30 години от Договора за приятелство и сътрудничество.

Вицепрезидентът определи книгата на доц. Ташев „Българите в Албания“ като важен документ, който допринася за това да се познаваме. „Когато хората се познават по-добре помежду си, по-лесно решават и проблемите. Книгата е важна за политиците – да си отговорят на много въпроси, да избегнат много конфликти днес и в бъдеще. Книгата има голяма значение за паметта на нашите поколения“, подчерта Йотова.

По-рано вицепрезидентът разговаря с ректора на университета в Тирана проф. Артан Ходжа. В срещата участваха и професори от български университети и Българската академия на науките, които са част от ръководената от вицепрезидента делегация при посещението й в Албания. Те предложиха конкретни проекти между българските и албанските университети и научните среди. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега