Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Премиерът акад. Денков: България има право да налага такса върху руския газ

Премиерът акад. Денков: България има право да налага такса върху руския газ

„Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, посочи акад. Денков.

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. Така премиерът акад. Николай Денков коментира от Тирана въведената от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г.

Въпреки санкциите срещу Русия „някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции“, каза още министър-председателят. Той даде пример с договора с турската компания „Боташ“, сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ. „Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, посочи акад. Денков.

Премиерът е в Албания, където участва в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на Берлинския процес. На нея е обсъждана интеграцията между шестте страни на Западните Балкани по общия им път към ЕС. „Преговорите с ЕС са затруднени по различни причини, но това не пречи самите държави помежду си да се интегрират по отношение на търговия, движение на стоки, капитали и хора. Това ги подготвя за интеграцията им с Европейския съюз“, отбеляза министър-председателят. На срещата в Тирана са били дискутирани начини за ускоряване на тези процеси както между държавите в Западните Балкани, така и във връзка с преговорите за присъединяването им към Европейския съюз.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега